1. Naglašavajte kako je u katoličkoj vjeri najvažnije slijediti pravila i izbjegavati grijehe.

Što god radili, ne spominjite da vaša djeca trebaju rasti u krjepostima. To će ih dovesti do neizbježnoga zaključka da je katolički moral isto što i represija, i cijelu će stvar vrlo brzo odbiti.

  1. Naglašavajte kako je hipertolerancija jedini pravi način života u pluralističkome društvu.

Jedini zaključak koji se iz toga može izvesti jest da je dogma uvijek suprotstavljena jedinstvu. Na dogmatičnu Crkvu poput Katoličke Crkve djeca će onda gledati kao na suprotnost življenju s drugima u skladu.

  1. Nikada ne prakticirajte osobnu niti zajedničku molitvu.

Ako ne molite, želje vašega srca (i srdaca vaše djece!) ostat će neuredne. Crkveni nauk činit će se nerealnim i beznadno zastarjelim.

  1. Neprestano imajte prigovore u vezi s Crkvom.

Nedjeljom većinu vremena provedite prigovarajući da je misa preduga, da vam se ne sviđa svećenik koji je slavio misu, da vam je propovijed bila dosadna. Uvijek imajte u rezervi izlike da propustite misu nedjeljom i zapovjednim blagdanom. Još bolje: pošaljite djecu na misu, a vi ostanite kod kuće.

  1. Vjerujte da medijski sadržaji koje konzumirate nemaju veze s vašim vjerskim životom.

Ne povezujte filmove, serije i emisije koje gledate sa svojim moralom i katoličkim vrijednostima. Slušajte i gledajte sadržaje koji promiču relativizam. Naravno, ako neko vrijeme budete tako činili, odabir vaše zabave povezat će se s vašim vrijednostima, i uskoro ćete otkriti da više uopće nemate nikakvih vrijednosti.

  1. Živite za popularnost, status i svjetovni uspjeh.

Nastojte svoju vjeru prilagoditi drugim ciljevima oko kojih se zdušno trudite. Tako ćete biti sigurni da će vaša djeca smatrati da je Katolička Crkva mjesto isključivo za neupućene i neuspješne.

  1. Pretpostavite da nije vaš posao svojoj djeci prenositi vjeru.

Nadahnjivati vjerski život vaše djece posao je za bilo koga drugoga, samo ne za vas. Bilo da se radi o obrazovanju u katoličkoj školi ili na vjeronauku, vaš je posao samo da ih dovezete tamo.

  1. Upuštajte se u seksualni nemoral.

Promičite pred svojom djecom životni stil koji odobrava preljub i pornografiju te u tim aktivnostima sudjeluje. Vaša će se djeca osjećati nevažnima i kao da vam nije stalo do njih. Tako će i na Božje očinstvo gledati u istome svjetlu.

  1. Budite vrlo strogi o crkvenom nauku, i ne pokazujte empatiju ili suosjećanje.

Ako budete slijedili ovaj korak, vaša će djeca Katoličku Crkvu povezivati s okrutnošću i manjkom suosjećanja.

  1. Odstupajte od crkvenoga nauka.

Ako budete živjeli život bez osvrtanja na crkveni nauk, vaša će djeca steći dojam da Crkvom naprosto upravljaju ljudska pravila, podložna grješkama. Odmah će odbaciti cijelu stvar.

Možda iz nekoga razloga ovo nije vaš cilj. Ako biste radije nadahnuli i odgojili predanoga Kristova učenika, jednostavno radite sve suprotno od svega ovdje spomenutoga. Vidio sam kako se suprotnosti ovih koraka opet iznova ponavljaju s velikim uspjehom!

dr. Troy Hinkel

Prijevod: Ana Naletilić

Tekst je izvorno objavljen na portalu Shameless Popery i objavljujemo ga u hrvatskom prijevodu s ekskluzivnim dopuštenjem koje vrijedi isključivo za portal bitno.net.