U prijašnjem tekstu “Otac kao prorok” razmišljali smo o ocu kao proroku u obitelji i to u sklopu govora o tri službe očinstva koje su nam otkrivene u životu i službi Isusa Krista. Sad ćemo skrenuti pozornost na munus sanctificandi, ili očeve dužnosti koje posvećuju obitelj.

Isusovo svećeništvo

Prije nego što razumijemo kako otac u obitelji djeluje kao svećenik, važno je prvo razumjeti velikog svećenika Isusa. Kao i svaki svećenik, Isus stoji između Boga Oca i čovjeka, prikazuje žrtvu za grijehe svoga naroda. Ono što je jedinstveno u Kristovu svećeništvu jest to da je on žrtva, on daje sebe. Na križu i na misi, Isus je i svećenik i žrtva. Niti jedan drugi svećenik to može.

No, zašto se Isus mora dati sav za sve? Zbog grijeha. Potreban je samo letimičan pogled na ljudsko iskustvo da se shvati kako čovječanstvo ima problem grijeha. Mi smo rođeni slomljeni i skloni zlu, i bez milosti Božje, mi nikada ne možemo učiniti ništa dobro. Svako ljudsko biće osjeća ovu napetost, a velik dio ljudske povijesti može se opisati kao nastojanje osloboditi se od naših grijeha, tj. kao borba dobra i zla.

Stoga, zbog našega grešnog stanja, potreban nam je svećenik da čini ono što mi ne možemo – nudi zadovoljštinu za naše grijehe. To je upravo ono što je Isus učinio za nas na križu i dalje radi na svakoj misi kroz žrtveni prinos samoga sebe. Krist omogućuje nama posvećenje, oprost, i na kraju, spasenje.

Otac kao svećenik

Do sada ste mogli pomisliti: „To je lijepa teologija, ali kakve to točno ima veze s očinstvom?“

To je dobro pitanje. Odgovor je da smo, kao očevi, pozvani nasljedovati Isusa Krista nudeći svoje molitve i žrtve u ime naših obitelji. Mi smo pozvani tražiti njihovo posvećenje i spasenje kroz naše ljubavi, davanje sebe – kao što nas Isus spašava i posvećuje svojom žrtvenom službom Bogu Ocu.

Praktično govoreći, ta žrtvena služba očinstva odražava se u tri oblika: molitva, žrtva i svjedočanstvo.

1. Molitva – moramo moliti za naše obitelji, tražeći od Boga da ih posveti i učini ugodnima za njega. Kolika zvanja su samo rođena, koliki sveci su „napravljeni“ po molitvama svetih i poniznih očeva? Samo Bog zna, ali je činjenica da se poziv svetog pape Ivana Pavla II. dogodio zahvaljujući u velikoj mjeri njegovim buđenjima usred noći kada bi vidio svog oca u dubokoj molitvi.

2. Žrtva – moramo se žrtvovati za posvećenje i spasenje naših obitelji. Kao što sam napisao ranije, žrtva daje energiju, težinu i snagu našoj molitvi. Preskakanje obroka ili uskraćivanje sebi deserta zapravo i nije tako teško, ali to može imati trajan plod u duhovnom životu vaše supruge i djece.

3. Svjedočanstvo – konačno, način kako živite svoju katoličku vjeru će ostaviti trajan dojam na vašu djecu. Ako ste lijeni u svom duhovnom životu, ako mislite da je nogomet važniji od mise, ili ako se prema drugima loše ponašate, to će učiti vašu djecu da Bog zapravo i nije toliko važan. Naravno, živjeti vjerno katolički život nije lako i to zahtijeva puno od nas. Zato primarna žrtva koju morate napraviti kao otac jest shvatiti svoj duhovni život ozbiljno, slijedeći Krista svim svojim srcem.

Zaključak

Kroz žrtvu samoga sebe, Isus nam daje život. Kao očevi, i mi možemo dati život i duhovno zdravlje naše obitelji, doduše na posredan način, kroz naše molitve i žrtve, ali u njihovo ime. Najviše od svega, možemo im ponuditi svjedočanstvo dobro življenog života.

Samuel Guzman | The Catholic Gentleman

Preveo Martin K. | Bitno.net


Ne propustite:

Tri službe očinstva (1): Otac kao prorok

Tri službe očinstva (3): Otac kao kralj