Jer muž je glava ženi kao što je i Krist, Spasitelj, glava svojemu Tijelu, Crkvi.” (Ef 5,23) 

shutterstock

Foto: Shutterstock.com

Od svih službi očinstva, služba pastira munus regendi, koja se temelji na ulozi Krista kao pravog kralja, najviše vrijeđa moderni način razmišljanja. Otac ima vlast? Otac je kralj? Ma dajte! To je zastarjeli šovinistički patrijarhat. Mi smo se maknuli iz tog vremena. Na koncu, ovo je 21. stoljeće.

Razlog za ovakve uobičajene reakcije je taj što kraljevstvo i vlast doživljavamo kao sinonim za zlouporabu i ugnjetavanja. Suvremeni um, natopljen demokratskim individualizmom, istreniran je da vjeruje kako svi kraljevi moraju biti loši kraljevi, a jedino plemenito obilježje autoriteta je ono buntovničko.

Pa ipak ostaje činjenica da je Krist više puta opisan kao kralj, a njegova radosna vijest se neprestano naziva kraljevstvom. „Tražite najprije Kraljevstvo Božje. Kraljevstvo Božje je među vama.“ Krist je pravi kralj, i njegova Crkva, na čelu s Njegovim namjesnikom, doista je kraljevstvo.

Kao glava obitelji, otac također ima autoritet, te tako predstavlja sliku Kristova vodstva (usp. Poslanica Efežanima 5,23). No, kao što ćemo vidjeti, ovaj autoritet nije oružje kojim vladamo, već mandat dan za služenje. Pogledajmo kakvo je to Kristovo kraljevstvo.

Ja sam među vama kao onaj koji služi

Postoje mnogi primjeri Kristova kraljevstva u Svetom pismu, ali jedan se odlomak posebno ističe u opisu Kristova autoriteta:

„Usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan.“ (Iv 13, 4-5)

U drugom Evanđelju stoji da su se učenici neposredno prije toga ponovno prepirali tko treba biti najveći u kraljevstvu Božjem. Pasha je. Zadnji Kristovi zajednički trenuci s učenicima prije nego što će biti brutalno ubijen – a njegovi najbliži prijatelji raspravljaju o tome tko treba biti najveći, najmoćniji.

A što Isus čini? On ih ne kori, on jednostavno razbija njihove predodžbe o tome što znači kraljevati. On lišava sebe odjeće i stavlja na sebe odjeću skromnog službenika. On počinje obavljati većinu prezrenih zadataka najnižih službenika. On počinje učenicima prati noge.

Nije pretjerano reći da su njegovi učenici zapanjeni. Što to Isus radi? Nije li ih uskoro trebao uvesti u slavu zemaljskog kraljevstva (kako su mislili njegovi učenici)? Nisu trebali dugo razmišljati, jer Isus im objašnjava:

„Razumijete li što sam vam učinio? Vi mene zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam. Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih. Zaista, zaista kažem vam: nije sluga veći od gospodara niti poslanik od onoga koji ga posla. Ako to znate, blago vama budete li tako i činili.“  (Iv 13, 13-17)

Ovo je pravo Kristovo kraljevstvo. Nije tu riječ o dominaciji. Niti o prisiljavanju drugih da se podlože vašim potrebama i željama. Upravo suprotno – tu je riječ o pranju nogu vaše obitelji.

Drugim riječima, kraljevanje podrazumijeva prihvaćanje najnižih i najneugodnijih zadaća. To znači mijenjanje pelena, iznošenje smeća, slušanje žene i razumijevanje njenih osjećaja i briga. To znači strpljivo učenje djece vrlinama, kroz primjer i disciplinu u ljubavi. To znači pranje posuđa i ljuljanje bebe koja vrišti. To znači vodstvo primjerom, nikad ne tražiti od obitelji ono što još nisi učinio ili nisi spreman učiniti. Ukratko, to znači polaganje svog života za one koje ti je Bog povjerio.

U Evanđelju po Mateju Isus kaže:

“Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga. Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.” (Mt 20, 25-28)

Zaključak

Ako ste muž ili otac, Bog vam je dao autoritet. Vi ste, u nekom smislu, kralj. Ali, ako koristite svoj autoritet za silu, vi pred Kristom činite velik promašaj. Muževi i očevi imaju autoritet radi ponizna služenja, po uzoru na Isusa Krista. Moramo koristiti svoju vlast da budemo pastiri svoje obitelji, s ljubavlju, strpljenjem i požrtvovnošću.

Možete li uistinu reći da ste sluga u svojoj obitelji? Polažete li svoj život za svoju ženu i djecu? Ako smo iskreni, priznat ćemo da svi imamo priliku za rast u poniznosti i služenju.

Razmišljajmo i meditirajmo nad riječima i primjerom Isusa u Evanđelju, sa željom da služimo i dajemo svoj život za svoju obitelj. To je pravo kraljevanje.

Samuel Guzman | The Catholic Gentleman

Preveo Martin K. | Bitno.net


Ne propustite:

Tri službe očinstva (1): Otac kao prorok

Tri službe očinstva (2): Otac kao svećenik