Draga Julie,

francuski pisac Balzac je rekao: “Mnogo je lakše biti ljubavnik, nego suprug, jer je lakše povremeno reći duhovite stvari, nego biti duhovit svaki dan”.

Balzac tom izrekom ističe činjenicu da je nezakonita veza ograničena na kratko vrijeme, na period u kojem pokazujete svoje najprivlačnije lice. Ali brak je brak, rano ujutro i kasno navečer. To je jedna od poteškoća s kojom se suočavaju svi supružnici: oni moraju biti zajedno čak i onda kada ne mogu biti u svom najboljem izdanju.

Kao što si i ti otkrila, spavati zajedno velika je i prekrasna intimnost; ali to isto znači da se zajedno budite, što za većinu nas i nije najljepši dio dana. Budimo se raščupani, ošamućeni snom, bez volje za razgovorom i uglavnom jurimo uokolo po kući, spremajući se za novi radni dan.

Ukoliko ovaj potencijalno razočaravajući aspekt intimnosti braka nema protutežu u produbljivanju vaše ljubavi i duhovnom životu – uz veliku dozu strpljenja – sigurno će stvoriti poteškoće s kojima se ne suočavamo u površnom odnosu.

Postoje načini na koje se mogu riješiti ovi problemi. Ako ujutro nisi previše raspoložena, porazgovaraj o tome s Michaelom, ali to napravi malo poslije, kada budeš prisebnija i bistrije glave. Daj mu do znanja da ti je žao i da se pokušavaš promijeniti, ali da ti još ne ide baš najbolje. Uvjeri ga da rano ujutro ne možeš pokazati svoje pravo lice i zamoli ga da izbjegava rasprave u to vrijeme, jer bi one mogle loše završiti. (Nije li i Michael tebe zamolio da slično postupiš kada on dođe kući s posla umoran i loše raspoložen?)

Da, Balzac je imao pravo: lakše je biti ljubavnik nego supružnik, jer je lakše povremeno pokazivati ono najbolje od sebe nego biti najbolji čitavo vrijeme. Ali nas ne zanima ono što je lakše, već nas zanima ono što je ljepše: veza temeljena na trenutnim osjećajima ili duboka trajna ljubav, zapečaćena brakom u kojem se supružnici međusobno vole, u dobru i u zlu, u zdravlju i u bolesti, u sve dane života svoga.

Brak je predivna tajna vjerne ljubavi – tema toliko duboka i toliko očaravajuća da u meni pokreće bujicu misli koju žarko želim podijeliti s tobom. Vaš će brak biti blagoslovljen, jer ti i Michael uviđate mnoge opasnosti i trudite se izbjeći ih svojom ljubavlju.

Prenesi Michaelu moje najiskrenije pozdrave.

Voli te,

Lily

Preuzeto iz knjige Alice von Hildebrand, ”Ljubavlju oplemenjeni”