Nedavno sam vidjela reklamu koja pokazuje razliku između onoga što muškarci misle da žene žele i stvarne istine o tome što žene žele od muškaraca. Reklamni slogan je glasio: Muškarci, budite pravi muškarci.

Radilo se o reklami za novu testosteronsku pilulu. Ta pilula navodno bi trebala povećati muževnost – pojačati spolni nagon, uvećati mišiće i muževnost.

Najstrašnija stvar u toj reklami jest da u njoj ima i nešto istine – u smislu da je današnje društvo uspjelo svesti muževnost na spolni nagon i mišiće.

Ne znam kako je to kod vas, drage moje, ali to je tako daleko od moje definicije muževnosti. Istina je da je ono što žene žele od muškaraca toliko više od snažnih mišića i libida. Ono što žene žele od muškaraca mnogo je bolje od automobila, dobre kondicije i svih drugih beznačajnih stvari kojima se naše društvo služi kako bi definiralo muževnost.

Ono što žene žele od muškaraca su stvari koje zapravo definiraju prava mjerila za muževnost.

Zato, gospodo, okanite se utega, žestokih automobila i testosteronskih pilula. Ako stvarno želite naći dobru ženu – evo što žene žele od muškaraca:

Iskrenost: 

Više od ijedne druge osobine, žene traže muškarce koji su otvoreni i iskreni. Iskrenost je znak sigurnosti u sebe. Ono što vidite, to i dobijete, nema nikakvoga skrivanja. Muškarci, vrijeme je da se prestanete pretvarati i budete iskreni. Iskreni u pogledu svojih jakih strana, svojih slabosti, svojih borbi. Budite iskreni u pogledu svojih nada, snova i strahova. Budite iskreni u pogledu toga tko vi zapravo jeste, a ne tko želite biti.

Muškarac koji nema što skrivati postaje sigurno mjesto u kojemu žena može skriti svoje srce.

To ja zovem muževnošću.

Čistoća:

Živimo u društvu koje nas je naučilo da mislimo da žene nemaju kontrole nad svojim osjećajima, a da muškarci nemaju kontrole nad svojim pogledom. Ja čvrsto vjerujem da je to laž iz najcrnjih dubina pakla. Mučno mi je kada slušam žene koje očekuju da će njihovi muškarci podleći požudi, varanju i preljubu kao da je to jednostavno nešto što svi pravi muškarci čine.

Nema sumnje da živimo u svijetu punome seksualnih iskušenja i borbi, ali činjenica je i da služimo Bogu koji nam pomaže da nadvladamo svoje cijelo biće – svoj um, srce i tijelo. Prava je muževnost kada muškarac ima dovoljno poštovanja prema ženi u svojemu životu da kaže „ne” svojim iskušenjima.

Prava je muževnost kada muškarac poznaje svoje slabosti, ali odluči ih nadvladati.

Prava je muževnost kada muškarac kaže “ne” očekivanjima ovoga svijeta i živi za uzvišeniji poziv. Neka nam Bog pomogne da kao žene prepoznamo takve muškarce.

Snaga:

Nema ničega boljeg od muškarca koji zrači snagom. Tu ne mislim na snažne mišiće, nego na snagu uma, srca i duha. Snagu koja se nalazi u muškarcu koji zna u što vjeruje i odlučno se zauzima za istinu. Snagu u razlikovanju dobra i zla, i priznavanju kada je podlegao tome drugome. Snagu uz koju ima samopouzdanja da učini što je ispravno, izabere što je ispravno, i bude u pravu.

U ovome vremenu kompromisa žene traže muškarce koji su dovoljno snažni da se čvrsto drže svojih vrijednosti, uvjerenja, a što je najvažnije – svojega Boga.

Suosjećanje:

Pravoga muškarca uvijek možete prepoznati ako pogledate kakvo je njegovo srce. Diraju li njegovo srce stvari koje diraju Božje srce? Je li ga patnja u njegovu životu slomila? Diraju li ga grijesi koje se trudi nadvladati? Pogađa li ga kada stvari nisu onakve kakvima bi trebale biti – u životu, u vezama, u različitim situacijama?

Pravi je muškarac onaj koji dopušta da mu srce bude dirnuto, a zatim dopušta da njegova djela slijede njegovo srce.

To je muškarac koji teži za iscjeljenjem, obnovom i odlučnošću. To je muškarac koji teži ispraviti ono što je pogrešno u svijetu oko sebe – ali i u njemu samome. Mi tražimo muškarce koji su suosjećajni, nježni i koji vole, jer ćemo tamo uvijek naći Isusovo srce.

Poniznost:

Ono što muškarca uzvisuje više i od jedne druge zemaljske stvari jest njegova sposobnost da bude ponizan. Pravi muškarac ne treba mnogo govoriti da pokaže kakav je, jer njegov život to čini za njega. On se ne treba pouzdati u dobru „priču”, jer ponizan muškarac mnogo više pazi na svoja djela. On je brz na slušanje, a spor na govor i na ljutnju, jer je svoja „prava” stavio u drugi plan, i odlučio biti nesebičan i pun ljubavi i milosrđa.

Najveći primjer poniznosti nalazi se kod najmuževnijega muškarca – Isusa: muškarca koji se odrekao svojih prava, i krajnje se ponizio kako bi bio primjer vječne ljubavi i privrženosti zaručnici koja je osvojila njegovo srce. Pravi muškarci nastoje postupiti jednako.

Drage dame, ne znam kako je to kod vas, ali ja sam upravo takvome muškarcu dopustila da osvoji moje srce. Istina, on nije savršen, ali to je muškarac koji u svojemu životu i u našemu braku ustraje u iskrenosti, čistoći, snazi, suosjećanju i poniznosti. Vrijeme je da očekujete više od svojega muškarca, i da zatim strpljivo čekate dok te osobine ne vidite na djelu u njegovome životu. Nikako se nemojte pomiriti s nečime manjim.

Muškarci, vrijeme je da kažete „ne” lažima kojima vas već tako dugo kljukaju. Vi ste mnogo vrjedniji od toga. Vašu muževnost određuje mnogo više nego što vi mislite, i to je ono što je u našim očima doista privlačno.

Neka Bog nastavi djelovati u životima naših muškaraca, da Njegovom milosti ustraju u življenju osobina koje odražavaju sâmo srce Isusovo.

I to je, drage moje, ono što ja nazivam muževnim muškarcem.

Debra Fileta

Prijevod: Ana Naletilić

Tekst je izvorno objavljen na stranici True Love Dates. Dopuštenje autorice za prenošenje teksta vrijedi isključivo za portal Bitno.net.