Nisam mogao zaspati tu večer pa sam ga pitao mogu li doći razgovarati s njim (živio je ulicu iznad moje). Bila je mirna, hladna večer i sjećam se da sam sjedio ondje, znojnih ruku i nisam ga mogao niti pogledati u oči.

Bilo me je tako sram… Ali bio mi je potreban brat na kojeg se mogu osloniti, netko da me podrži na mom putu. Bilo mi je tako teško biti sam na ovom putovanju… I sjećam se da sam pomislio: „Volio bih da se mogu osloniti na svoju katoličku braću onako kako to heteroseksualci mogu… Da mogu jednostavno biti otvoren u vezi svojih unutarnjih borbi, seksualnih sklonosti i osjećaja.“ Bio sam tako zabrinut da, zbog straha od odbijanja, neću moći pronaći katolika s kojim ću moći biti ranjiv. Nakon što sam nekih 20-ak minuta razmišljao o svemu tome, napokon sam mu rekao. I znate li što mi je odgovorio? Rekao mi je: „Ništa što učiniš ne može promijeniti činjenicu da si ti moj prijatelj, moj brat i da te Bog voli kao svog sina bez obzira na situaciju.“

Da, on je moj veliki prijatelj.

Stoga znam koliko je teško reći svom prijatelju da te privlači isti spol i znam koliko je teško osobi koju privlači isti spol priznati nekome istog spola svoju borbu. Moj je savjet svima vama koji imate prijatelje ili prijateljice koje privlače isti spolovi, da ih jednostavno volite. Oni trebaju dobra istospolna prijateljstva više od ičega. Shvatio sam da je meni nedostajalo dobro muško prijateljstvo dok sam bio mlađi i to je dovelo do velike boli. Kako sam odrastao shvatio sam da su svi stvoreni za zajednicu. Mi trebamo jedni druge. Ne možemo prolaziti ovim putom sudbine sami.

Također bih savjetovao svakome tko je prijatelj onome koji se bori s istospolnom privlačnošću da ga potiče da živi nauk Katoličke Crkve, baš onako kako bi poticali bilo koju osobu koja nastoji živjeti svetim životom.

Bodrite ih s ljubavlju i razumijevanjem. Budite blagi, a ne oholi, i ponudite svoju pomoć da budete njihov oslonac kad trebaju s nekim razgovarati i kad se osjećaju usamljeno. Dobre riječi ohrabrenja koje sam primio su: „Ne brini, čovječe, Bog će učiniti nešto predivno od tebe! Samo Mu vjeruj. Bij dobar boj.“

Kao katolik s homoseksualnim sklonostima trenutno sam pozvan na samački život, a najbolji način na koji uspijevam to održati su prijatelji koji mi pružaju podršku.

Možda će tvoj prijatelj pokleknuti i, ako se to dogodi, budi uz njega da ga podigneš. Čak i kad sam prolazio kroz teška razdoblja, imao sam prijatelja da mi kaže: „Ako Ga ne slijediš, nikad nećeš postati veliki čovjek kakvim te je Bog stvorio. Nemoj odustati!“ To su riječi koje bi svaka osoba, koja žudi za svetošću, trebala čuti. Stoga vas potičem, sve vas, braćo i sestre, da budete dostupni svojim ljubljenim prijateljima koji se suočavaju sa svojim sklonostima i koji pokušavaju živjeti čednim samačkim životom. Ponekad nije lako, ali je ostvarivo.

„Sve mogu u Onome koji me jača.“ (Fil 4, 13)

Što se tiče toga kako i što reći, želio bih ponuditi ove prijedloge:

Mnogo se puta, kad vam se prijatelj koji ima ovakve sklonosti sprema priznati ih, on boji vaše reakcije kao prijatelja, osobito ako ste istog spola kao i on. Znam da sam se ja toga bojao kad sam prvi put rekao svojim muškim prijateljima o svojim sklonostima. Što se tiče onoga što biste vi trebali reći, sve se svodi na to da govorite s ljubavlju. Jedan od mojih najbliskijih hetero prijatelja mi je rekao: „Poznajem te na osobnom nivou i to si pravi ti. Ti si dijete Božje i, najvažnije, moj prijatelj.“ (Larry D.)

Mi trebamo tu potvrdu da naše prijateljstvo neće postati neugodno drugačije zbog toga. Ovo su savjeti mog hetero muškog prijatelja onima koji imaju prijatelje, koji su im se otkrili:

„Moj najbolji savjet bi bio da volite. Ljubav je nevjerojatno moćna u svakoj situaciji! Prijateljstvo s ljubavlju je Božje prijateljstvo i, premda se ponekad događaju svađe u prijateljstvu ili nam prijateljstvo izazove glavobolje, ljubav je uvijek pobjednica jer kad je ljubav u središtu, tad je i molitva u blizini, a kad je molitva blizu, tad Božja ljubav može djelovati na oba sudionika.“ (Nick F.)

„Pravi prijatelj će biti uz prijatelja bez obzira na sve. Gay ili hetero, nije važno, trebali biste mariti i stajati uz one koji mare za vas.“ (Jacob R.)

Ponekad sam se osjećao kao takav grešnik zbog svojih sklonosti. Bilo je dana kad sam se osjećao kao da nisam vrijedan Božje ljubavi jer sam tako „užasna osoba“. U stvarnosti smo svi grešnici, svi mi zabrljamo i pokleknemo i svi imamo svoja iskušenja s kojima se borimo. Osjećati privlačnost nije grijeh, ali seksualno djelovati zbog privlačnosti, žudjeti za nekim u svojoj glavi ili imati istospolnog partnera, jest grijeh. Ovo su riječi nekih od mojih prijatelja koji su me naučili da volim sebe:

„Kad je tvoj prijatelj gay, samo su dvije stvari bitne. Prvo, da ga volite bezuvjetno. Drugo, da ga uvijek potičete da voli samog sebe.“ (Samantha F.)

„Crkva nas uči da volimo jedni druge, čak i sa svim grijesima koji nas pritišću. Mrzite grijeh, a ne grešnika. Isus nam govori da onaj koji je bez grijeha prvi baci kamen, stoga, nemojte ih osuđivati, radije im pomozite. To bi moglo biti teško razdoblje za vašeg prijatelja, on vjerojatno samo želi da ga netko sasluša i da mu pomogne sve to shvatiti i tu vi (njegov prijatelj) trebate uskočiti.“ (Alyssa C.)

„Tko smo mi da sudimo? Samo zato što su naši grijesi drugačiji od njihovih, ne čini ih ništa manje osobama. Kao prijatelji trebali bismo voljeti tu osobu bez obzira na okolnosti. Volite ga/ju onako kako vas Bog voli.“ (Stephanie D.)

Kao što možete vidjeti, Bog me je blagoslovio divnim prijateljima. Dobrim, katoličkim prijateljima. Posebno vas potičem da volite svoje prijatelje koji se bore s istospolnom privlačnošću. Ponudite im uho za slušanje i jednostavno budite normalan prijatelj. Potaknite ih da slijede nauk Crkve s iskrenom ljubavlju, a ako pokleknu; volite ih iznad njihovih pogreški. Dajte im do znanja da je Bog tu za njih. Budite im dostupni i putujte s njima jer svi težimo odlasku u raj. Bog vas blagoslovio!

Urednikova bilješka: Iako se termini „gay“, „lezbijka“ i/ili „homoseksualac“ slobodno koriste u popularnoj kulturi, Katolička Crkva nas potiče na korištenje izraza „osoba koja osjeća homoseksualne sklonosti“ da bismo priznali dostojanstvo ljudskog bića, čiji identitet ne leži u njegovoj seksualnoj orijentaciji već u njegovu Stvoritelju (KKC 2357-2358). Mi u Life Teenu, iskreno prihvaćamo ovo razlikovanje i izrazito se slažemo s Crkvom da se naša ljudskost ne može definirati samo nečijom seksualnošću, sklonostima ili žudnjama.

Imajući to na umu, ako ponegdje primijetite da koristimo izraze poput „gay“ ili „lezbijka“ na blogu ili negdje drugdje, shvatite da je to u nastojanju da uključimo popularnu kulturu tamo gdje treba, da bismo uključili duše i vodili ih prema preobražajnom svjetlu Kristove istine. Zemlja uma i srca mora biti obrađena da bi sjeme Božje istine pronašlo plodno tlo da pusti korijenje. Nikad nam nije namjera svesti osobu na njegovu seksualnu orijentaciju, čak i dok pozivamo sve ljude na život radošću ispunjene čednosti.

AJ Santiago | LifeTeen.com