Nema razdoblja u životu kao što su zaruke. No mnogo parova bude toliko koncentrirano na sami dan da zaborave planirati za cijeli život. Donosimo popis duhovnih stvari koje biste trebali učiniti kao pripremu ne samo za dan vjenčanja, nego za svoj brak.

Od dana zaruka – šest mjeseci prije vjenčanja:

1. Molite zajedno. To može biti nešto jednostavno, kao kratka molitva: „Bože, hvala ti za dar mojega budućeg bračnog druga. Blagoslovi nas i pripremi nas za brak.” Odlučite se kada i kako ćete moliti zajedno. Mnogim parovima je poziv za laku noć odličan način da uključe molitvu u svoje planove i tako zaključe dan.

2. Ponovno se obvežite i nastavite moliti za snagu da ostanete čisti sve do dana vašega vjenčanja.

Bog želi da imate taj dar i da ga možete dati svojemu supružniku. Ako ste s time imali poteškoća za vrijeme vaše veze, otiđite na ispovijed i počnite iznova. Bog sve čini novo.

3. Počnite se sastajati sa svećenikom koji će vam pomoći i voditi vašu duhovnu pripremu za vjenčanje.

4. Pronađite iskusni bračni par, koji vam također mogu pomoći u pripremi za brak.

5. Počnite gledati DVD seriju Beloved, napravljenu kao pomoć parovima u pripremi za brak.

6. Prijavite se na tečaj prirodnog planiranja obitelji. Pronađite više informacija o mogućnostima.

Šest do tri mjeseca prije vjenčanja:

1. Prijavite se i otiđite na duhovnu obnovu za zaručnike. To će biti poseban način da se duhovno pripremite za svoje vjenčanje. Malo odmaka od preokupiranosti pripremama za vjenčanje bit će veoma potrebno i vama i vašem budućem supružniku. Duhovna obnova uoči vjenčanja, koju nude mnoge župe, dobra su mjesta na kojima možete početi tražiti.

2. Zajedno pročitajte knjigu Alessandra Manzonija „Zaručnici”. Papa Franjo nedavno je potaknuo zaručene parove da pročitaju tu knjigu, koju je opisao kao remek-djelo.

3. Dok pripremate popis gostiju, pozovite Boga na svoje vjenčanje. Razmislite o načinima na koje možete uklopiti svjedočanstvo svoje ljubavi i svoj odnos s Kristom ne samo u svoje vjenčanje, nego i u svadbu. Evo nekoliko ideja: umjesto da mladoženja skine mladenkinu podvezicu, neka joj opere noge, kao znak Kristove ljubavi prema Njegovoj Crkvi; umjesto uobičajenih poklončića, svojim gostima dajte krunice ili svete sličice; za prvi ples izaberite pjesmu s tekstom koji odražava vrijednosti do kojih vam je stalo.

Tri do jednoga mjeseca prije vjenčanja:

1. Razmatrajte o svetopisamskim odlomcima koje ste izabrali za obred vjenčanja. Uklopite ih u svoju svakodnevnu molitvu.

2. Potražite neku devetnicu koju možete moliti prije dana svoga vjenčanja. Predlažemo devetnicu sv. Josipu ili sv. Rafaelu.

3. Pripremite molitvu koju ćete pročitati na druženju prije vjenčanja. To je način na koji ćete drugima pokazati svoju ljubav prema Bogu i koliko cijenite dar braka.

4. Odredite vrijeme da oboje odvedete svoje roditelje na večeru. Odvojite vremena da im ukažete tu čast i da ih zamolite za savjet o svomu budućem braku. Mogli biste im pokloniti nešto posebno, kao zahvalu za mnoge načine na koje su vas podupirali svih ovih godina.

5. Isplanirajte vrijeme kada će se vaše obitelji okupiti da mole za vas kao par.

6. Kada budete kupovali poklone za svoje uzvanike, pokušajte uklopiti nešto što će im pomoći rasti u njihovoj vjeri i u odnosu s Kristom.

Tjedan vjenčanja:

1. To će biti pretrpan tjedan, ali unaprijed isplanirajte sa svojim svećenikom vrijeme za svetu ispovijed.

2. Odvojite vremena da sa zaručnikom/zaručnicom odete na klanjanje Isusu u Presvetome oltarskome sakramentu.

3. Pročitajte odlomke (§ 1601-1666) o braku i milostima koje proizlaze iz toga sakramenta.

4. Izaberite nešto od čega ćete i vi i vaš budući supružnik postiti za vrijeme ovoga tjedna (društvene mreže, televizija, čokolada itd.).

5. Neka svi osjete Božju prisutnost na vašoj probnoj večeri. Napišite molitvu za tu večer i odajte Bogu čast zbog radosti koju donosi u vaše živote.

Dan vjenčanja:

1. Započnite svoj dan molitvom i hvalom Bogu. Opustite se i vjerujte da Bog pazi na sve pojedinosti.

2. Mnogi parovi nađu način da se pomole zajedno ne videći jedno drugo. Neki za to iskoriste ispovjedaonicu, a neki pak nađu jedan zid i stoje držeći se za ruke. Ova prelijepa fotografija mladenke i mladoženje kako mole prije svojega vjenčanja obišla je internet.

3. Potpuno sudjelujte u obredu vjenčanja. Nemojte dopustiti da vas nervoza omete u primanju radosti i milosti koji se izlijevaju na vas!

4. Na svojemu vjenčanju budite svjedoci bračne ljubavi i čistoće.

5. Pripremite se za svoju prvu bračnu noć počinjući je molitvom. Čitajte jedno drugome Pjesmu nad pjesmama. Radujte se daru koji vam je Bog dao!

Ne postoji savršena obitelj, a ne postoje ni savršeni muž ili savršena žena, i nemojmo sada govoriti o savršenoj svekrvi! Svi smo mi grešnici. Zdrav obiteljski život zahtijeva često korištenje triju rečenica: „Mogu li?”, „Hvala ti” i „Žao mi je”. I nikada, ali nikada nemojte da dan završi, a da se ne pomirite.

Izvor: Catholic LinkPrijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.