Ponekad svadbeni običaji nisu na najbolji način povezani s dubinom otajstva sakramenta ženidbe koji su mladenci sklopili, no iskustvo katoličke govornice Stacey Sumereau s njezine bračne proslave svi bismo voljeli vidjeti uživo.

Stacey se na svojem Facebook profilu prisjetila kako joj je muž za vrijeme svadbe umjesto čina bacanja podvezice odlučio oprati noge.

Taj čin, dakako, podsjeća na Kristov čin pranja nogu učenicima, i na simboličan način odgovara na Pavlov poziv učenicima da ljube svoje žene onako kao što je Krist ljubio Crkvu.

“Biti vođa naše obitelji znači biti sluga”, napisala je Stacey u svojoj objavi u kojoj je pozvala svoje prijateljice da od svojih budućih muževa očekuju ‘kontrakulturalnost’ koja je bila očitovana u onome što je njezin muž učinio.

Evo čitavog teksta njezine objave:

“Muž mi je na našoj svadbi umjesto bacanja podvezice oprao noge.

Bacanje podvezice označava erotsku privlačnost i javni nagovještaj privatne intimnosti koju će mladenci uživati. Fizička privlačnost je prekrasan i prelijep dio braka. Ipak VOLIM što me je moj mladoženja odlučio iznenaditi s nečim drugačijim…

Isus je svojim učenicima oprao noge večer prije nego što je dao svoj život za njih na križu. Ta vrsta ljubavi je agape: žrtva.

Muževi se obvezuju da vole svoje mladenke kao što Krist voli Crkvu. Biti vođa naše obitelji znači biti sluga. Bilo da je riječ o davanju prioriteta mojoj želji gdje ćemo ići na večeru ili ustajanju rano s djecom kada sam iscrpljena. John svaki dan polaže svoj život za mene.

Prekrasna stvar je što se ni najmanje ne morate brinuti da će erotska ljubav nestati kada radite na izgradnji agape ljubavi.

Toliko često naša kultura shvaća stvari naopako: ‘test vožnja’, ‘isprobaj prije nego što kupiš’, zajednički život.

Ali sada kada svakodnevno živim brak, vidim da je održavanje odnosa samo preko erosa poput pokušaja življenja od kolača: slatkoća može nestati u trenutku, ali zajednički rad je ono što traje.

Mi nismo trebali ‘isprobati prije kupovine’ da bismo zajedno imali i dubinu agapea i slatkoću erosa. Ne osjećam se “zaljubljeno” svaku sekundu svakoga dana. (I svatko tko to očekuje bit će razočaran!)

Ali vjerujem svom mužu i osjećam sigurnost u njegovu ljubav. To mi omogućuje radost, smijeh i miran odnos.

Prijateljice koje ste same, ne kupujte ono što vam kultura pokušava prodati! Zaslužujete biti voljene – ne samo privremeno, nego zauvijek.”

My husband washed my feet at our wedding reception instead of tossing a garter. The garter toss signifies Eros- sexual…

Objavljuje Stacey SumereauČetvrtak, 14. studenoga 2019.

Ivo Džeba | Bitno.net