Jedna važna stvar koju ne smiješ zaboraviti jest da prestaneš kritizirati i da počneš veličati svog partnera. Naravno, to se odnosi jednako na žene kao i na muškarce. Nemoj ga pokušavati promijeniti ili kontrolirati. Možeš zasaditi određene ideje u pogledu onoga što ti želiš, ali ako se on odmah ne promijeni, nemoj početi manipulirati. Samo budi ustrajna i odluči s čime se možeš pomiriti, a s čime ne.

Jednoj mladoj ženi, kada je došla k meni, u braku je bilo grozno. Bilo je jasno da on čini nešto krivo, a da ona zbog toga stalno zanovijeta. Pitao sam je postoji li nešto dobro što on čini. “Naravno”, rekla je. “Jesi li mu zahvalila zbog tih stvari?” pitao sam. “Nisam”, priznala je. Rekao sam joj da ode kući i načini popis stvari koje on čini, a na kojima mu je zahvalna. Predložio sam da mu treba zahvaliti na jednoj ili dvije svaki dan. Učinila je to i uskoro mi javila da se situacija popravlja.

Manipuliranje je još jedna napast. Jedna je žena pokušala svog muža nagovoriti da se priključi njezinoj crkvi. Stalno je pokušavala, noć i dan, ali on je odolijevao. Stoga je skovala tajnoviti plan sa svojim prijateljima iz crkve. Oni su se trebali pojaviti u vrijeme večere, u nadi da će ih on pozvati da ostanu na jelu. Sa sobom su ponijeli knjige, audio i video materijale. Stigli su u pravo vrijeme i on ih je pozvao da ostanu na večeri. Sve je teklo prema planu. Nakon večere njegova je žena rekla: “Ne bi li bilo lijepo da ova dva gospodina objasne malo o našoj crkvi.” Muž je bio u klopci. Iz pristojnosti se složio, ali dok su oni pripremali materijale za prezentaciju, on se ispričao i otišao u kupaonicu. Popeo se kroz prozorčić, išuljao van i nestao. Te noći nije se vratio kući, a ni sljedeći dan. Žena je bila izvan sebe, zamolila je neke ljude iz svoje crkve da ga pokušaju naći. Pronašli su ga nakon tri dana traženja. Nije imao nikakve namjere vratiti se natrag, ali zbog njihovih blagih riječi i obećanja njegove žene da više nikada ne će spomenuti svoju vjeru, vratio se. Ona je držala svoje obećanje. Suprug je postao prijatelj s jednim od muškaraca koji su ga pronašli. Rekao mu je da želi čuti više o crkvi, ali ne želi da to bude od njegove žene. Tako je on počeo potajno proučavati vjeru i pridružio se crkvi. Jedne nedjelje službenik je objavio da u zajednicu primaju novog člana i u tom trenutku unutra je ušao njezin suprug. Žena je plakala od radosti. Pouka je ove priče: ako želiš da tvoj muž učini veliki zaokret u nečemu, nemoj mu prigovarati zbog toga.

Kratko nakon što sam bio zaređen, otkrio sam da pozicija župnog kapelana nosi neke slične nedostatke kao i pozicija supružnika. Kada sam nešto želio i zbilja na tome inzistirao kod župnika, nikada to nisam dobio. Kada sam držao jezik za zubima i čekao, dobio bih. Jednom, nakon što je prestao pušiti, župnik mi je rekao: “Da si rekao barem jednu riječ o mom pušenju, nikada ne bih prestao.” Ugrizao sam se za jezik da se suzdržim od komentara o nelogičnosti te izjave. S drugim župnikom: postojala je stvarna potreba za ogradom na župnom igralištu. Problem je bio da su bez ograde sve napucane lopte odlazile zbilja daleko. Moj prethodnik na koljenima je molio župnika za ogradu, ali bezuspješno. Znajući to, ja nisam govorio ništa. Mjesec dana prije nego će započeti natjecanje ženskih športskih timova u našoj župi, jedan je župljanin rekao župniku: “Oče, mislite li da bismo mogli postaviti ogradu na našem igralištu?” Odgovorio je: “Naravno, dobra ideja. Koliko će to koštati? Hoće li trideset tisuća biti dovoljno?” Uspjelo je. Bez zanovijetanja. Ograda je bila postavljena.

Da bi postali pravi kršćani, moramo otkriti kako postupati u ljubavi i zatim se truditi da činimo upravo to, a ne ono što dolazi prirodno. Ono što dolazi prirodno, često je ono što škodi vezi. Vi doista igrate ulogu, kada činite stvari koje spominju ovi autori, a to je uloga Krista. U svakoj prilici trebamo se zapitati: “Što bi učinio Isus?” te zatim pokušati učiniti upravo to. Iako je to u početku slično glumi, kada u tome ustrajemo, to postaje navika (vrlina je jednostavno dobra navika), a tada više o tome ne trebamo razmišljati. To postaje dio naše prirode. Tada te stvari činimo prirodno, ali one su zapravo, natprirodne.

Ljudi se mogu promijeniti, ali ne zanovijetanjem i manipulacijom. Ono što smo rekli za muškarce, vrijedi i za žene. Pohvale trebaš izricati mnogo češće nego što izričeš kritike. Povremeno pokušajte prebrojiti pohvale i pokude koje izričete da biste ustanovili da li hvala koja izlazi iz tvojih usta daleko nadmašuje kritiku. Časti i poštuj svog partnera i ne zaboravi na molitvu bez prestanka.

Preuzeto iz knjige Thomasa G. Morrowa “Kršćansko udvaranje u svijetu naglašene spolnosti – vodič za katolike”