„Ima mladih obitelji, novovjenčanih parova, mnogi su od vas u braku, a drugi se spremaju na brak. Zapamtite te tri riječi, koje toliko pomažu bračnome životu: molim te, hvala, oprosti.“

shutterstock, tri riječi pape Franje za bolji brak

Foto: Shutterstock

Sinoć je papa Franjo, kao i prethodnoga dana, s prozora nadbiskupske rezidencije u Krakovu pozdravio mlade okupljene na trgu pred zgradom. Obratio se novovjenčanim parovima, čestitajući im na hrabrosti da stupe u brak. „Nije lako osnovati obitelj“ – rekao je. Za nadvladavanje različitih teškoća predložio im je tri riječi: molim te, hvala, oprosti.

„Uvijek valja pitati supružnika: ‘Što misliš? Hoćemo li tako?’ Nikada gaziti“ po drugome, nego koristiti riječ „molim te“ – predložio je Papa. Zatim treba biti zahvalan, ne zaboraviti na riječ „hvala“. Mladencima je poručio da si često međusobno zahvaljuju zato što se sakramentalna sveza podržava upravo osjećajem zahvalnosti.

Na trećem mjestu je Sveti Otac istaknuo riječ koju je nekad „jako teško izreći“: oprosti. „U braku između muža i žene uvijek ima pokoji nesporazum. Znajte ga prepoznati i moliti oprost“ – rekao je. „Ima mladih obitelji, novovjenčanih parova, mnogi su od vas u braku, a drugi se spremaju na brak. Zapamtite te tri riječi, koje toliko pomažu bračnome životu: molim te, hvala, oprosti.“

Također je savjetovao da nikada ne završe dan nepomireni zato što je „hladan rat sljedećega dana vrlo opasan“. A za pomirenje nisu potrebni veliki govori, dovoljna je jedna gesta da se povrati mir. „Kad postoji ljubav, jedna gesta sve vraća na mjesto“ – objasnio je papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net