Mnogi muškarci su zaplašeni feminističkom parolom o potpunoj jednakosti muškaraca i žena i time da muževi nemaju više onaj autoritet koji su nekada imali. No kršćanski se par treba pitati što Biblija govori o autoritetu u njihovu domu.

Foto: www.pexels.com

Na jednoj od naših konferencija o ljubavi i poštovanju došao je trenutak za postavljanje pitanja i odgovaranje na njih, a tema je bila „Mužev autoritet kod kuće.“ Jedna nestrpljiva žena tada je rekla: „Želim da on bude glava, želim da on bude vođa, ali želim biti sigurna da će odluke donositi u skladu s onime što ja želim.“

Dvoranom je odjeknuo smijeh. Svi su se smijali, i žene i muškarci (vjerojatno je većina njih u tome trenutku točno znala o čemu ona govori). Žena koja je izrekla ovaj nedužni komentar zacrvenila se od neugode. Nije to učinila ratoborno ili iz pakosti. Ona je samo bila iskrena. Ja sam se također nasmijao. Njezina nedužna primjedba podsjetila me na priču za koju sam u tom trenutku odlučio da je bolje ne podijeliti s ostalima zato što sam ovu gospođu želio poštedjeti od daljnjih neugodnosti. Naime, nedugo nakon što su stupili u brak, muž i žena odlučili su da će on donositi sve velike odluke, a ona će donositi one male, sporedne. Nakon dvadeset godina on je shvatio da se još uvijek nisu našli u situaciji u kojoj je on morao donijeti neku veliku odluku.

Tko je glavni u vašemu domu?

U današnjoj kulturi koja je dominantno feministička pitanje ‘Tko je glavni?’ može biti izvor humora, ali i sukoba. Mnogi muškarci su zaplašeni feminističkom parolom o potpunoj jednakosti muškaraca i žena i time da muževi nemaju više onaj autoritet koji su nekada imali. No kršćanski se par treba pitati što Biblija govori o autoritetu u njihovu domu. Već smo vidjeli što Pavao govori o hijerarhiji u obitelji: muškarac je glava, a žena mu treba biti podložna (vidi Ef 5, 22-23). Također smo vidjeli da dobronamjeran muž ne pokušava iskoristiti tu svoju poziciju kako bi se uzdizao nad ženu i djecu. On se ponaša odgovorno i prilazi im s ljubavlju kako bi bio vođa kakvim ga je Gospodin želio.

Ipak, tema muškog vodstva i autoriteta vrlo je osjetljiva. Ona mlada žena koja je rekla da je njezin muž tu da donosi odluke i bude glava dokle god se njegove odluke poklapaju s njezinim željama nije usamljena u svojim stavovima. Tako razmišljaju mnoge žene. Zapravo, mnoge od njih reći će vam da one donose bolje odluke nego njihovi muževi i često je to zaista istina. Možda one na mnogim područjima bolje prosuđuju, ali zapinju kod toga da se trebaju podložiti svojim muževima i pustiti ih da „budu glavni“.

Žene koje vode vlastite poslove i imaju snažne osobnosti teško se podlažu svome mužu koji u tome smislu ne djeluje baš „ohrabrujuće“. Ona shvaća da je ovdje zapravo stvar između nje i Boga jer, kad bi vjerovala Bogu:

„…bila bih toliko mirnija. Joj, zašto je tako teško prepustiti se? Znam što bih trebala činiti i vjerujem u to, ali to ne činim. Čula sam svoju kćer kojoj je petnaest godina da priča kako se nikada neće udati jer se ne želi podložiti nijednom muškarcu. Zbog toga se osjećam jako posramljeno. Nas smo dvije nekoliko puta o tome razgovarale, ali čini se da ona više uči iz moga primjera. Žao mi je zbog toga i željela bih to ispraviti. U svakom slučaju, uz Božju ću pomoć nastojati to popraviti! (I pritom pokušati ne ‘zadaviti’ svoga muža.)“

Autoritet mora doći s odgovornošću

Ono što vaš muž želi jest potvrda da je on vođa i autoritet. Nije to zbog toga što bi vas on želio staviti u niži položaj ili se prema vama odnositi kao prema manje vrijednoj, nego je Bog vašemu mužu dao odgovornost (Ef 5, 25-33) i on treba biti autoritet da opravda tu odgovornost. Nijedna organizacija koja uistinu funkcionira nema dvije glave. Brak je osuđen na neuspjeh ako ga vode dvije glave s „jednakim“ ovlastima. To je jedan od osnovnih razloga zašto se toliki ljudi danas rastaju. U suštini, ti brakovi nemaju nikoga tko je glavni. Bog je znao da netko treba biti glavni i iz tog razloga Sveto pismo jasno govori da je, kako bi stvari funkcionirale, žena pozvana podložiti se svome mužu.
Žene mi često govore da se boje da bi, ako se podlože svojim muževima, mogle postati njihovi otirači bez mozgova. Ako želite surađivati sa svojim mužem kako biste donosili odluke na obostrano zadovoljstvo, pridržavajte se ovoga načela:

PREPUSTITE SVOM MUŽU DA IMA 51% ODGOVORNOSTI, A TIME I 51% AUTORITETA.

Recite mu da smatrate kako ima više ovlasti jer pred Bogom on ima veću odgovornost; on ima odgovornost umrijeti za vas ako je to potrebno. Tada će doći do velike promjene u vašemu odnosu. Nakon što mu prepustite autoritet i ovlasti, on više neće imati osjećaj da mu se pokušavate nametnuti kao šef. Kad mu se podložite na način koji Biblija opisuje, vi sigurno nećete biti otirač. Naprotiv, tako ćete uspjeti mnogo više nego kad biste se „zauzimali za svoja prava“, što znači da biste se prema svome mužu vjerojatno odnosili bez poštovanja.

Mnoge su žene toliko usredotočene na vlastite osjećaje i strahove da zanemaruju muževe osjećaje i strahove. Ironično je da, kad se žena boji da će joj podređivanjem mužu biti uskraćena mogućnost samostalnog razmišljanja, ona time kod muža stvara strah od toga da će biti smatran osobom bez dovoljno pameti. Bojeći se da bi mogla postati njegov otirač, ona kod njega budi strah da će on biti pregažen. Mnogi muževi postaju tvrdoglavi i opiru se zamolbama svojih žena tako im šaljući poruku: „Ne možeš mi zapovijedati!“

Naša svjetovna kultura pod utjecajem feminizma voli se suprotstavljati činjenici da su muškarci dominantni u kući. Istina je da neki jesu dominantni, ali mnogo češće među bračnim parovima u stotinu odluka koje treba donijeti tijekom tromjesečnog razdoblja, žena će imati čvrst stav o devedeset i devet od tih sto odluka, njezino će se mišljenje obično poštivati i odigrati odlučujuću ulogu. Nažalost, u mnogim brakovima postoji dobra namjera, ali nema razumne mjere. Muškarac može biti bezobziran, a žena može nametati svoju volju. Ona obično nije takva izvan kuće, ali unutar obitelji, s njim, ona postaje agresivna.

Prepustiti inicijativu

Još jedna pozitivna strategija koju mnoge žene trebaju naučiti jest prepustiti inicijativu svome mužu. Često čujem žene kako se žale da su njihovi muževi previše neangažirani i pasivni kad su u pitanju obiteljske stvari. No zašto je on pasivan? Vjerojatno zato što je svaki put kada je on pokušao nešto napraviti, ona imala bolju ideju. Nakon nekog vremena on joj je prepustio da čini stvari na svoj način. Ako je ovo problem i u vašem braku, izbjegavanjem prigovaranja, podređivanjem svome mužu i poštivanjem njegove osobnosti potaknut ćete ga da preuzme inicijativu. Time vi nećete biti poniženi niti će vam biti uskraćena vaša prava, već će to među vama stvoriti pravu jednakost.
Kada svome mužu prepustite da on bude glavni i vodi vašu obitelj, zapravo se vama otvara prostor da izrazite ono što vam je na srcu i što želite. Zapamtite, ako se vaš muž ponaša na dominantan način, on zapravo pokušava vladati situacijom i zadržati kontrolu. Iz nekog razloga on misli da će ga žena poštivati ako zadrži „potpuni nadzor“ nad situacijom. Međutim, stvari drugačije funkcioniraju. Naime, kada žena pokazuje mužu da ga poštuje, on manje provodi kontrolu! Vjerujte mi. Bog zna što čini. Ako još niste pokušali s onih 51%, učinite to sada!

Gornji tekst je izvadak iz knjige Emersona Eggericha “Ljubav i poštovanje”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.