„Obilje riječi ne biva bez grijeha, a tko zauzdava svoj jezik, razuman je.“ (Izr 10, 19)

Želja da se brinem za svoju ženu nešto je što je Bog usadio duboko u moju dušu kao i u dušu svakog muškarca. Zbog toga su muškarci veoma osjetljivi kad ih netko ponizi na ovom području. Po završetku jedne naše Konferencije o ljubavi i poštovanju prišao nam je bračni par pričajući svoju priču. Nedavno su sagradili novu kuću te im je u posjet došao drugi bračni par. „Možemo li malo razgledati vašu novu kuću?“ Vlasnici nove kuće rekli su: „Naravno, provest ćemo vas.“ Kuća je bila vrhunski uređena i bilo je jasno da nisu nimalo štedjeli ulažući u nju.

Nakon što su na katu pogledali spavaće sobe i pripadajuće im kupaonice, silazili su niz stepenice kada se njihova prijateljica okrenula svome mužu i rekla mu: „Moraš naći još jedan posao.“ Par koji im je pokazivao kuću bio je iznenađen njezinim riječima i bilo im je jasno da bi ovaj muž u tom trenutku najradije propao u zemlju. Bio je ponižen. Brzo su se spremili i otišli.

Najžalosnije u ovoj priči jest to da ova žena najvjerojatnije uopće nije shvatila što je učinila. Ona je jednostavno prokomentirala raskoš kuće koju su razgledavali i nije ni pomislila da bi ono što je rekla moglo povrijediti njezina muža. No povrijedila ga je time što nije razumjela njegovu potrebu za poštovanjem. Nije loše da se žena, prije nego što nešto kaže mužu, zapita: „Hoće li ono što ću reći moj muž doživjeti kao izraz mog poštovanja ili nepoštovanja?“

Problem koji mnoge žene, uključujući i kršćanske žene, danas imaju jest da one žele da se prema njima odnosi kao prema princezama, ali duboko u sebi opiru se tome da se one prema svojim muževima odnose kao prema kralju. One nisu voljne prepoznati da muž u dubini svoje duše želi biti onaj koji se brine o svojoj ženi i djeci, onaj koji ih štiti. On želi biti „kišobran“ koji će zaštititi ženu i želi biti spreman i umrijeti za nju ako je potrebno.

Brojni su načini na koje mužu možete pokazati poštovanje. Razmislite kako mu možete pokazati da cijenite njegovu želju da štiti svoju obitelj i brine o njoj, osobito kada mu ne ide sve onako kako je planirao.

Dr. E. V. Hill je kao viši pastor služio u Mt. Zion Missionary Baptist Church u Los Angelesu. Prije nekoliko godina njegova je žena Jane umrla oboljevši od raka. Na njezinu je pogrebu dr. Hill govorio o tome kako ga je ona učinila boljim muškarcem. Kao mladi propovjednik, teško je zarađivao za život. E. V. se jedne večeri vratio kući i ondje zatekao potpuni mrak. Otvorivši vrata, vidio je kako je Jane pripremila večeru za dvoje uz svijeće. Svidjela mu se njezina ideja pa je na brzinu otišao u kupaonicu oprati ruke. Bezuspješno je pokušavao upaliti svjetlo. U mraku je nekako došao do spavaće sobe te i ondje pokušao upaliti svjetlo. No i dalje je posvuda bio mrak. Mladi se pastor vratio u blagovaonicu i pitao Jane zašto je struja isključena. Ona je počela plakati.

„Znam da naporno radiš i da se trudiš“, rekla je Jane, „ali ovaj mjesec nismo imali dovoljno novaca da platimo račun za struju. Nisam htjela da znaš, pa sam mislila da bismo mogli večerati uz svijeće.“

Dr. Hill je taj događaj opisao s mnogo emocija. „Ona mi je mogla reći: ‘Nikada prije nisam bila u ovakvoj situaciji. Odgajana sam u kući dr. Charuthersa i nama nikada nisu isključili struju.’ Ona mi je mogla slomiti duh. Mogla me poniziti i povrijediti svojim riječima, ali umjesto toga ona je rekla: ‘Nekako ćemo smisliti kako što prije platiti struju, ali hajdemo večeras večerati uz svijeće.’“

Na ovom dirljivom primjeru žene bi trebale naučiti cijeniti muževu želju i potrebu da zaštiti i financijski osigura svoju obitelj. Čini se da gđa Hill nije sasvim poznavala biblijsku definiciju hijerarhije u braku kada je zapalila te svijeće, ali instinktivno je znala kako svome mužu pružiti podršku i cijeniti njegovu želju i potrebu da zaštiti svoju obitelj i financijski je osigura. Kao što je dr. Hill sam priznao, ona mu je mogla slomiti duh kritikama ili sarkazmom. Muškarci sebe smatraju glavom obitelji i zato su osobito osjetljivi kada ih se tijekom svađe ponizi. Tijekom žustre rasprave o financijama ružičasta žena možda ne vidi da ga ponižava svojim riječima. Ona mu samo daje do znanja kako se osjeća kako bi ga potaknula da on reagira s ljubavlju i razumijevanjem. Međutim, njezin plavi muž u svojoj glavi ima definiciju kako hijerarhija u obitelji treba izgledati i zato mu njezini komentari zvuče omalovažavajuće. Zapamtite to. Muškarci su osobito osjetljivi na kritike kada se one odnose na njega kao glavu obitelji.

dr. Emerson Eggerichs

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Ljubav i poštovanje”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.