Činjenica je da s vremenom mnogi brakovi uđu u rutinu u kojoj se zaboravljaju mali znakovi pažnje, a razgovor svodi na obveze i poslove.

Nježno jutarnje “Kako si spavao?” nakon nekoliko godina postaje “Možeš li skočiti po kruh?” ili “Tko danas kupi djecu iz vrtića/škole?”, osobito kad smo iscijeđeni ludnicom svakodnevnih obveza (vlastitih i dječjih) pa zaboravimo da je naš partner ljudsko biće, a ne stroj.

No psiholozi i supružnici dr. John Gottman i dr. Julie Schwartz tvrde kako jedno jednostavno pitanje postavljeno svakog jutra može razbiti tu rutinu i osnažiti vaš brak, prenosi Aleteia.

U svojoj knjizi Bračni recept John i Julie objašnjavaju kako su tri stvari zajedničke vezama koje traju: zanimanje za partnera, međusobno divljenje i priznanje te metaforičko (i doslovno) “okretanje jedno prema drugome, umjesto okretanja leđa” kada supružnik traži pozornost.

A da biste te tri točke (interes, divljenje i pažnju) stavili u svakodnevnu upotrebu, ovaj bračni par psihologa predlaže da supružnika svakog jutra upitate: “Postoji li nešto što danas trebaš od mene?”

“To je samo jedna rečenica, ali čini puno. To je poziv koji kaže volim te i želim biti tu za tebe”, tvrden John i Julie.

To jednostavno pitanje može biti ključni alat za sretan par, ali ne zaboravite da također trebate i poslušati partnerov odgovor.