Procjenjuje se kako se jedan od šest bračnih parova muči da žena zatrudni. Neplodnost je često skrivena patnja, i čak ju se smatra „normalnom”, doduše privremenom teškoćom, na koju se nailazi u nekim brakovima, ali da se to jednostavno dade popraviti ako se supružnici naprosto „opuste”. Istina je zapravo to da, za bračni par koji prolazi kroz ovakvu borbu, ništa u vezi s njom nije jednostavno, naročito kada liječenja, pretrage i lijekovi postanu redovit dio života, a bračna intimnost mora se podvrgnuti strogome rasporedu kako bi se poklopila s plodnim razdobljima, što darivanje samoga sebe pretvara u „posao” koji se mora odraditi. Sve to ostavlja posljedice na braku, i supružnici se osjećaju kao da su zakazali, i da ih je napustio Bog, čiju zapovijed „plodite se i množite” oni naizgled nisu sposobni ispuniti. Muškarci i žene različito doživljavaju bol neplodnosti, što može dovesti do sukoba u braku, zbog čega se njihove breme čini još težim i beznadnijim.

Evo nekoliko stvari koje bi vam mogle pomoći da ojačate svoju vezu s vašim bračnim drugom – ali i s Bogom:

Pet načina kako ojačati svoj brak u razdoblju neplodnosti

1. Budite iskreni jedno s drugim u vezi sa svojim osjećajima, u vezi s time kako se nosite s liječenjem, i s time kakvu vrstu potpore trebate jedno od drugoga. Komunikacija je ključna stvar u braku, i posebno je važno razgovarati jedno s drugim kada se suočavate s problemom. Dijelite svoje osjećaje jedno s drugim, budite otvoreni i iskreni, i dajte jedno drugome prostora kada je potrebno. Imajte na umu da vaš supružnik možda ne tuguje jednako kao i vi, i da možda nije spreman/spremna voditi neki težak razgovor u isto vrijeme kada i vi. Budite strpljivi i imajte razumijevanja – vas dvoje ste u ovome zajedno!

2. Liječnicima odlazite zajedno kada je god to moguće, kako biste pružili potporu, postavljali pitanja, i saznali više o zdravlju svojega supružnika. Iako su žene obično te koje obavljaju više pretraga i liječenja nužnih kako bi se obnovilo i održalo dobro reproduktivno zdravlje, i muškarci ponekad također moraju raditi pretrage, uzimati razne preparate, i raditi na općenitome poboljšanju svojega zdravlja. Neplodnost nije „ženin problem” ili „muškarčev problem”. Neplodnost je zajedničko iskustvo, kojim se bavite zajedno – kao obitelj.

3. Vi ste vjenčani – ali i dalje biste trebali izlaziti! Odvajajte vrijeme jedno za drugo kako biste radili i zabavne stvari, možda nešto što niste radili još otkada ste bili zaljubljeni par. Idite u kino, naručite nešto za večeru i skupa na kauču zagrljeni gledajte vašu najdražu seriju, pronađite neki hobi, zajedno čitajte knjige, ili naučite nešto novo zajedno. Što god odabrali, neka to bude vrijeme odvojeno samo za vas dvoje, kako biste uživali jedno u drugome, zabavili se i ponovno se povezali. Vrijedi tako ulagati u vašu vezu i vaš brak!

4. Molite zajedno – svakoga dana. Kada molimo, duhovno smo ranjivi pred Bogom, zazivamo ga u svojoj boli, molimo za ono što trebamo, i slavimo Ga zbog Njegove dobrote i milosrđa. Moliti sa svojim supružnikom može biti intimno iskustvo, u kojemu se duboko povezujete, i pomoći će vam rasti u vašemu odnosu s Bogom. Ako niste navikli moliti zajedno, ili vam je nelagodno, počnite jednostavno. Izmolite Oče naš i nekoliko Zdravo Marija, i dodajte nekoliko svojih vlastitih nakana. Kako vam bude postajalo lakše tako moliti, jednostavno govorite iz srca, molite Boga za to što trebate, da vam pomogne u vašim borbama, i zahvaljujte Mu što vam je darovao onoga drugoga. A ako je dan stvarno bio težak, jednostavno sjedite zajedno u tišini. Bog poznaje vaše srce, i On može čuti njegove nijeme odjeke.

5. Ne budite prestrogi prema sebi. Brak može biti težak! A neplodnost dodaje još više tjeskobe, sumnje u same sebe, i frustraciju, što nas može dovesti do toga da uzmemo na sebe bremena koja ne moramo nositi. Ljudi se često zabrinu da je neplodnost kazna Božja za pogrješke iz prošlosti, ili da, ako ne možemo začeti dijete, to znači da ga ne želimo „dovoljno”. Možemo sami sebe kriviti za svoje teškoće ili nemogućnost da začnemo, i smatrati da bi naš bračni drug do sada već imao obitelj, da nije ovako s nama. To su sve laži, i đavao želi da povjerujete u njih jer želi da pomislite da niste vrijedni Božje ljubavi. Ali Bog vas stvarno ljubi! Bog želi ono što je dobro za vas, i ako u konačnici ne budete imali biološko dijete, ili onoliko djece koliko biste htjeli, to nije kazna. Boga se u velikodušnosti ne može nadmašiti, i On ima plan za vas i vaš brak – da ga učini obilato plodnim. Budite blaži prema samima sebi, i obratite pozornost na darove koje vam Bog nudi.

Svi se brakovi suočavaju s izazovima, i za one koji nose križ neplodnosti, on se ponekad čini nesavladivim. Sveti Pavao kaže nam da je brak „veliko otajstvo”, koje se odnosi na „Krista i Crkvu” (Ef 5,32). Drugim riječima, brak je simbol toga koliko nas Bog ljubi, bliskosti koju On želi imati s nama, i Njegove postojane vjernosti nama, čak i kada smo mi Njemu nevjerni. Brak koji nosi breme neplodnosti moćan je simbol ljubavi, bliskosti i vjernosti, čak i onim razdobljima kada ga nosimo nesavršeno. Bog vas ljubi, i On ljubi vaš brak! Što više vi budete težili tome da ljubite jedno drugo, to će snažnije biti svjedočenje pred svijetom koji odustaje kada život postane težak. Ljubite jedno drugo – i pouzdajte se da vas Bog ljubi!

Izvor: Springs in the Desert/Catholic Link  | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.