Prepustiti se mužu nije uvijek lako, posebice ako osjećate da on ne zaslužuje vaše poštovanje. Jedna mi je žena pisala da se prema svome mužu odnosila bez poštovanja kako bi mu pokazala da se osjeća nevoljenom. Ona je mislila da će ga na taj način motivirati da je više voli i cijeni, ali cijelo vrijeme dok ga nije podržavala u njegovim poslovnim pothvatima, omalovažavala je njegove sposobnosti, potkopavala njegove odluke, opirala se njegovim savjetima te je bila nezainteresirana za tjelesnu intimnost.

Rekla je: „Mislila sam da, čineći sve to, njemu šaljem poruku da sam povrijeđena, frustrirana i ljuta i da će mi on tada prići s razumijevanjem i ljubavlju.“ Međutim, plakala je neutješno kada je shvatila da ga je toliko povrijedila da on s njom nije želio imati ni spolni odnos. Trebale su mu godine da joj se ponovno emocionalno otvori.

Radi usporedbe donosim pismo jedne žene koja se prepustila muževu autoritetu i njegovoj odluci o vremenu kada obitelj odlazi na počinak. Napisala je:

„Moj muž svakoga jutra rano kreće na posao. Ja nikada nisam voljela rano odlaziti na spavanje, ali sam ga počela podupirati kada je on odredio da djeca i mi ranije odlazimo na počinak kako bi se on mogao neometano odmoriti od napornog rada te se naspavati… Sada znam da sam, dopuštajući djeci da ostanu dugo budna, ne samo ponižavala njega, nego i bila nezahvalna prema svemu onome što on čini za nas predano radeći svoj posao.

Sada mu prepuštam većinu odluka, a to mi ponekad izmami osmijeh na lice jer primijetim kako je on napokon počeo pitati za moje mišljenje. Tada raspravimo o situaciji i ja mu kažem da ću poštivati njegovu odluku kakva god ona bila. Čak mi je prošli tjedan rekao da sam ga „nadopunila.“… Otkad sam se prema njemu počela odnositi s poštovanjem, moj mi je muž u proteklih nekoliko mjeseci rekao da me voli više puta nego u posljednjih deset godina!“

Cijeniti i poštivati potrebu i želju vašeg muža da vam služi i vodi obitelj zahtijeva vjeru, hrabrost i snagu s vaše strane. No stvari će tako napokon početi funkcionirati. Jedna mi je žena rekla: „Slika ‘savršenog braka’ koju sam njegovala u svojim mislima nije nužno ona koju je Bog namijenio meni. Napokon sam shvatila da, kada se predam Njemu da On vodi i prestanem nametati svoje ideje… sve dolazi na svoje mjesto.“

Dopustite svomu mužu da bude autoritet kakvim ga Sveto pismo opisuje i stvari će uistinu doći na svoje mjesto. Ako pokušate potkopati njegov autoritet ili mu se opirati, započet će jurnjava ludim krugom. Žena koja podučava ostale žene u svojoj crkvi o bračnim temama objasnila je to bolje nego što bih ja ikada mogao:

„Vjerujem da je u konačnici uskraćivanje poštovanja ili odbijanje podređivanja vlastitome mužu zapravo odbijanje povjerenja u Boga. Ako mi, kao žene, vjerujemo da Bog djeluje u našim životima i životima naših muževa i da se zapravo podređujemo Njegovu autoritetu, tada se možemo podrediti svojim muževima i poštivati ih.“

On će osjećati da cijenite njegov autoritet i vodstvo…

– kada mu kažete da ste zahvalni što je snažan i što se možete osloniti na njega
– kada podupirete sliku koju on ima o samome sebi kao vođi
– kada ne govorite stvari poput: „Ti si odgovoran, ali mi smo jednaki, stoga ne donosi nikakve odluke s kojima se ja ne slažem.“
– kada hvalite njegove dobre odluke
– kada mu ne zamjerate ni ako donese lošu odluku
– kada svoje neslaganje s njime izreknete jedino kada ste nasamo i kada poštujete njegov autoritet pred djecom
– kada svoje neslaganje obrazložite razumno i bez vike ne napadajući njegovo pravo da vodi
– kada s njime ne igrate „igrice“ navodeći ga da slijedi vaša pravila igre.

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Ljubav i poštovanje”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal www.bitno.net.