Posljednjih godinu dana “mikro-vjenčanja” postala su (prisilni) trend zbog ograničenja povezanih s pandemijom koronavirusa.

Mnoge koji sanjaju “velike svatove” sa stotinama gostiju to je poprilično rastužilo, no nekima je pomoglo i otkriti pravi smisao vjenčanja i braka.

Potaknuti novim trendom na portalu Aleteia sastavili su kratki popis s prednostima malih “COVID” vjenčanja.

1. Naglasak je napokon stavljen na sakrament braka

Mikro-vjenčanje poziva vas da fokus stavite na bitnO: sakrament braka. Taj sveti sakrament jamac je vjerne Božje prisutnosti u vašem bračnom životu.

Na dan vjenčanja supružnici svoju ljubav usmjeruju na Boga. U tom trenutku, Duh Sveti mijenja smisao i plodnost njihove ljubavi u mislima, riječima i djelima. Ukratko, sakrament mijenja sve.

2. Okruženi ste isključivo s onima koji su vam najbliži

Malo vjenčanje = kratak popis gostiju.

Nema potrebe da zovete svog šefa ili sestričnu u trećem koljenu koju ste zadnji puta vidjeli na bratićevoj krizmi. Slavlje se odvija samo u uskom krugu onih članova obitelji i prijatelja koji su vam najbliži.

Zar nije milost slaviti sakrament svojeg vjenčanja samo s ljudima koji vam doista znače i koji će moliti za vas?

3. Za ‘mikro-vjenčanje’ dovoljan je i ‘mikro-budžet’

Zdravstvena kriza u nekim je granama i područjima potaknula i financijsku krizu, a vjenčanje je obično veliki trošak koji mnogima može izazvati glavobolju. No mali svatovi ne moraju opteretiti vaš budžet. Pritom organizacija nije samo jeftinija već i jednostavnija i brža, a stres manji.

S druge strane, veliku zabavu možete uvijek ostaviti za vrijeme nakon što pandemija prođe, zaključuje Aleteia.