Brakovi propadaju iz mnogo razloga, često zbog kombinacije više njih. Bilo koji od ovdje navedenih problema trebao bi vas zabrinuti. Neriješeni osobni i duhovni problemi pogodit će oboje partnera, čak i ako je jedno od njih nedužno ili nije svjesno problema. Ako se pitate zašto vaš brak propada, odgovor možda pronađete na ovom popisu.

Nema mnogo razlike između bračnih jada kršćana i nekršćana, ali kršćani znaju kako prepoznati probleme u svjetlu Božje Riječi i iskusiti preobražavajuću moć Duha Svetoga. Bračno blaženstvo je fikcija, ali bračna sreća može biti stvarnost.

1. Neopraštanje

Naučite opraštati jer je to ključno za sklad. Umjesto da se usredotočavate na to kako se druga osoba ružno ponijela prema vama, prema svom bračnom drugu budite onakvi kakav je Bog prema vama. „Podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi!” (Kol 3,13)

2. Financijski pritisak

Nemojte provesti život nastojeći zaraditi što više možete, ili ćete postati rob života u nezadovoljstvu, materijalizmu i beskrajnom stresu. „Zaista, korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima.” (1 Tim 6,10)

3. Nevjera

Požuda uvijek vodi nevjeri srca, uma i tijela. Nijedno seksualno iskustvo izvan braka nije u redu. Bog vas nikad neće navesti da se zaljubite u nekoga tko nije vaš bračni drug. „Ne učini preljuba!” (Izl 20,14)

4. Nesigurnost i brige

Prestanite gledati svijet i njegovu iluziju sreće. Nikad nećete naći mir ni u kome i ni u čemu što svijet nudi. Pouzdajte se u Gospodina. „Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.” (Mt 6,33)

5. Potajni grijesi

Ako skrivate grješnu naviku ili maštariju, ona će ojačati. Kad se pretvarate da to ne postoji ili da nije pogrešno, to zagospodari vašim životom. „Naše si grijehe stavio pred svoje oči, naše potajne grijehe na svjetlost lica svojega.” (Ps 90,8)

6. Različiti pristupi odgoju

Biblija je najbolji resurs za odgoj. Slijedite Krista i svoju djecu usmjeravajte Kristu, i sve će doći na svoje mjesto. „Ne srdite djece svoje, nego ih odgajajte stegom i urazumljivanjem Gospodnjim!” (Ef 6,4)

7. Upletanje drugih

Rodbina ili prijatelji koji su disfunkcionalni ili vole kontrolirati vrše ogroman pritisak na vašu obitelj. Tražite Božju mudrost i perspektivu pri donošenju odluka, a zatim povucite nužne granice prema svima koji su izvan Božje volje za svoj život. „Podložni budite jedni drugima u strahu Kristovu!” (Ef 5,21)

8. Sebičnost

Svi mi gledamo na sebe, naročito kad netko stane na put ostvarenju naših želja. Počnite gledati stvari iz perspektive vašeg bračnog druga – pobjeda u svađi samo će oslabiti vaš brak. „Nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe.” (Fil 2,3)

9. Misliti da imate pravo na nešto

Samosažaljenje, razočaranje i frustracija proizlaze iz stava „ja to zaslužujem”. Pazite na takve osjećaje. Ovdje je najveći problem obožavanje samih sebe. „Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite.” (Jak 4,2-3)

10. Duhovna i emocionalna nezrelost

Za zrelost je potreban čitav život, i zato svom bračnom drugu dajte prostora za rast, a da nju/njega ne ismijavate i ne prekoravate zbog nezrelosti. Okružite svoj brak pobožnim i zrelim uzorima. „K cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu. Koji smo god zreli, ovako mislimo!” (Fil 3,14-15)

11. Žalost i depresija

Svatko prolazi kroz razdoblja žalosti i tuge. Kad je vaš bračni drug tužan, pružite potporu i razumijevanje, i nju/njega nježno usmjeravajte prema pomoći. „Smiluj mi se, Jahve, jer sam u tjeskobi, od jada slabi mi oko, duša i tijelo.” (Ps 31,10)

12. Pohlepa

Stvoreni ste da budete zadovoljni jedino u Božjoj prisutnosti. Ne hranite pohlepu, jer vas stvari koje želite neće zadovoljiti. „Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.” (Lk 16,13)

13. Stid

Božji nas Duh uvjerava kad griješimo – On nas ne postiđuje zbog naših grešaka. Prihvatite činjenicu da će vas Isusova milost osloboditi od stida što ga osjećate. „Svagda mi je sramota moja pred očima i stid mi lice pokriva.” (Ps 44,16)

14. Ljutnja

Ako imate kratak fitilj, morate otkriti zašto je tako i prestati tražiti izlike. Potražite pomoć pri svladavanju te destruktivne navike koje se jako teško otresti. „Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću!” (Ef 4,31)

15. Neiskrenost

Nikada nemojte lagati svom bračnom drugu, nemojte zavaravati ni navoditi na krivi put. Nemojte imati tajne, jer će vas to udaljiti. Usto, jedna laž uvijek rađa drugu. „Ne varajte jedni druge!” (Kol 3,9)

16. Navezanost na svjetovno

Kad vaše srce čezne za priznanjem, bogatstvom i ljepotom, mislit ćete da je vaša vrijednost povezana s time tko ste i što radite. Što više budete sumnjali u svoju vrijednost, kod svoga bračnog druga ćete pronalaziti više stvari zbog kojih ste nezadovoljni. „Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi; odgojila nas da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda te razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu.” (Tit 2,12-13)

17. Oholost

Ona je korijen svih sukoba, nesigurnosti i grijeha. Zato, umjesto da razmišljate o sebi, svoju ljubav i energiju trošite na davanje dobrote i ljubavi svom bračnom drugu. „Oholost rađa samo svađu, a mudrost je u onih koji primaju savjet.” (Izr 13,10)

18. Razočaranje

Kad dođu teška vremena, može vam se činiti da vaš bračni drug nije učinio/la dovoljno da vas usreći. Razmislite u čemu je vaša nada. Ako nije u Bogu, uvijek ćete se boriti s razočaranošću. Počnite slaviti Boga za sve što On proviđa, i vaša će razočaranost nestati. „Što si mi, dušo, klonula i što jecaš u meni? U Boga se uzdaj, jer opet ću ga slaviti, spasenje svoje, Boga svog!” (Ps 42,6)

19. Različiti prioriteti/sustavi vrijednosti

Vi i vaš bračni drug možda živite prema suprotnim standardima, što može prouzrokovati sukobe i frustraciju. Nastojte upamtiti da vas Bog smatra odgovornima za ono što vi sami činite – živite svoj život i ne fokusirajte se na ono što vaš bračni drug radi ili ne radi. „Kako će mladić čistim sačuvati put svoj? Čuvajući riječi tvoje. Svim srcem svojim tebe tražim; ne daj da zastranim od zapovijedi tvojih.” (Ps 119,9-10)

20. Slika o sebi

Ako patite od niskog samopouzdanja, rješenje nije više voljeti sebe, nego voljeti Boga i zahvaljivati Mu što bez prestanka djeluje u vašem životu. Neka vas Bog preobrazi u svoju sliku. Prihvatite taj proces, umjesto da se uspoređujete s drugima. „Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna.” (Ps 139,14)

Sue Schlesman | Crosswalk

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net