»Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!« (Mt 5, 48)

Vjerovali ili ne, Bog nam je već dao odgovore na sva pitanja, samo Ga trebamo poslušati. Krist od nas traži da budemo savršeni. U redu, onda imamo svako pravo zahtijevati da i naša djeca budu savršena. Točno? I da i ne. Krist je uvijek precizan: Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski! Naš cilj, pa tako i cilj za našu djecu je biti savršeni u ljubavi.

Gregory Popcak u svojoj knjizi Parenting with grace tumači kako je “bit roditeljstva postići da vaša djeca znaju da ih volite i naučiti ih kako da oni vole vas”. Tako sudjelujemo u stvaranju “civilizacije ljubavi” koja ima moć preobraziti cijeli svijet. Istraživanja pokazuju kako brakovi koji nemaju dobar omjer negativnih i pozitivnih faktora u odnosu trpe štetu do te mjere da se u konačnici raspadaju. Za održavanje braka potreban je minimalan omjer 5:1 u korist pozitivnih, a za kvalitetan brak preporučuje se omjer od čak 20:1 u korist pozitivnih faktora u odnosu. Popcak smatra kako bi se isti podaci mogli primijeniti i na odnos roditelj-dijete.

Međutim, kako postići duboko intiman i na Bogu utemeljen odnos između roditelja i djece u kojem će vladati pozitivno ozračje? Popcak nam nudi 12 alata za održavanje pozitivnog “salda” u odnosu s djecom.

1. Izrazite ljubav riječima 

Amerikanci običavaju u svim prilikama govoriti jedni drugima kako se vole. Čini mi se da je kod nas to nekako daleko rjeđe. Nemojmo dozvoliti da se naša djeca pitaju volimo li ih. I mi volimo čuti riječi nježnosti i ljubavi od svog supruga/supruge. Pružimo tu radost i sigurnost i svojoj djeci. Pratimo što rade i ne štedimo riječi pohvale. No, važno je da to ne bude površno. “Gledaj, mama, što sam nacrtala!” Onako ovlaš bacajući pogled odsutno komentiramo: “Hm, divno, divno!” Djeca prepoznaju iskrenost i angažiranost. Pogledajmo tu sliku doista i budimo konkretni u svojim komentarima. “Gle, kako si lijepe boje odabrala!” ili “Baš napreduješ! Ovaj auto je puno bolji od onog prošli tjedan!” Naravno, ne treba pretjerivati. Treba biti iskren i realan, ali velikodušan i angažiran.

2. Pokažite im da ih volite

Ljudi žive od dodira. Našoj djeci je potrebno da budemo velikodušni sa zagrljajima, poljupcima, maženjem. Na taj način ih učimo da su tijela stvorena kako bismo se darivali jedni drugima i kako bismo ljubili jedni druge. Osim toga, dobro je da se svaki dan zapitamo za svako svoje dijete: Što mogu danas učiniti za ovo moje dijete da bih mu se darovao/la malo više? Samo 5 minuta duže u igri ili razgovoru s njim značit će mu daleko više od svih igračaka ili darova. Na taj način ih učimo da se u potrebi obraćaju ljudima, a ne stvarima.

3. Održavajte svoja obećanja

Možda je jasno samo po sebi. Ako nešto obećamo, to trebamo i izvršiti. Osim ako smo spriječeni višom silom. Recimo nastane požar ili poplava. Uistinu! Ali tada nađimo načina da im to nadoknadimo. Ako se budemo držali svoje riječi, djeca će nas poštovati.

4. Igrajte se zajedno

Svi stručnjaci koji se bave odgojem ne štede riječi kada nam ističu koliko je igra važna u životu djeteta. Popcak nije iznimka. Preporučuje da nađemo vrijeme za igru s djecom, da ih učimo novim igrama, da pričamo šale za ručkom, da otkrijemo tu šašavost u sebi i podijelimo je sa svojom djecom. Barem jednu večer u tjednu dobro je imati obiteljsku večer. Nekakvu zabavu, igru, zajedničko gledanje filma. Budite kreativni. Važno je da se zabavite zajedno kao obitelj.

5. Radite zajedno

Za izgradnju dobrog odnosa nisu potrebni samo veseli, emotivni trenuci zabave. Jako je važno da dijelimo i radne trenutke. Možemo pozvati dijete da sudjeluje s nama u obavljanju nekog posla bilo da se radi o običnim kućanskim poslovima ili o nekom posebnom projektu. Na ovaj način izgrađujemo i umnažamo djetetove sposobnosti i poručujemo mu da nam je njegova pomoć važna. Dijete se uči biti djelatan i koristan dio obiteljskog tima.

6. Molite zajedno

Poznata je izreka “Obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno”. Sigurna sam da ste do sada već susreli divne obitelji koje svjedoče istinitost ove izreke. Kao katolički roditelji želimo da u temelju naše obiteljske povezanosti bude Bog. Dakle, molite zajedno. Odlučite to danas. I započnite danas. Nemojte se opterećivati time kako i koliko. Počnite od onoga što vam se čini da bi moglo opstati na duže staze. Onda polako mijenjate, dodajite, oblikujte. Dozvolite Duhu Svetom da vas vodi i jača. Možda najlakše za početi je večernja molitva. Lijepo je da svaku večer prije spavanja tata daje blagoslov djeci i ženi. Potaknite i djecu ponekad da vama daju blagoslov.

7. Budite prisutni

Možda najvažnija stvar u odgoju je biti uistinu prisutan u djetetovu životu. Nema odnosa bez vremena provedenog zajedno i dijeljenja istih želja, snova, nada. Biti prisutan na treninzima, koncertima, nastupima… Nije važno je li potrebno da budete tamo. Učiti o onome što vaše dijete zanima. Sve to djetetu šalje poruku: “Meni je važno sve što je tebi važno.”

Jedna jednostavna, a često teška stvar: slušati svoje dijete. Sigurna sam da svaki roditelj želi i sanja o tome da mu se njegovo veliko dijete povjerava, traži od njega savjet pogotovo u turbulentnim godinama puberteta. Međutim, ako ne počnemo slušati svoju djecu još od prvih njihovih rečenica i malih naoko besmislenih pričica, oni nikada kao veliki neće dolaziti k nama. Mala djeca sve žele dijeliti s mamom i tatom. Kako je autić pao, koje je boje onaj drugi kojeg smo vidjeli, nekakav predivan kamenčić, što je bilo u crtiću i kako je igrao nogomet sa susjedom. Ako naučimo pozorno slušati, uskoro ćemo saznati sve što Marko u školi priča i kako curice na odmoru listaju OK. Saznat ćemo što sve gledaju njihove prijatelji i koji je stav vašeg djeteta o tome. I malo-pomalo čut ćemo pitanja koja ih muče i na koja zaista želimo imati priliku dati odgovor. Ali ako prestanemo slušati o autićima i kamenčićima i Markovim dosjetkama, nikada nećemo čuti ni ona bitna razmišljanja i pitanja o životu. Jer ono što nam oni od početka pričaju su bitna pitanja o svijetu i životu koja nam na početku djeluju malena i neznatna ali rastu zajedno s njima.

8. Budite gostoljubivi

Svako susjedstvo ima kuću u kojoj se okupljaju sva djeca iz ulice. Potrudite se da to bude vaša kuća. Budite otvoreni i aktivni. Osigurajte da vaš dom bude ugodno i poželjno mjesto za dječja druženja. Zašto? Prvo, na taj način također pokazujete ljubav svojoj djeci. Drugo, dr. Gordon Neufeld, psiholog koji se posebno bavi problematikom djece i mladih, smatra da je osnovni razlog zbog kojeg adolescenti ulaze u neprihvatljive oblike ponašanja, poglavito seksualnog, ostvarivanje jače veze s vršnjacima od one s roditeljima. Jednom kada se ostvari nesrazmjerno jaka veza s vršnjacima, utjecaj roditelja postaje vrlo malen. Istraživanja neprestano ukazuju da koliko god jak bio utjecaj vršnjaka na vašu djecu, vaš utjecaj može biti jači ukoliko omogućite da upravo vaš dom bude sigurno mjesto na kojem će se njihova druženja odvijati.

9. Poštujte njihov prostor

Biti povezan sa svojim djetetom ne znači ugušiti svoje dijete. Važno je prepoznati kada ga treba pustiti i dati mu prostora. Ljubav i povezanost s djetetom trebali bi biti temelj da vaše dijete izgradi vlastiti život. Zato je važno dopustiti djelomičnu neovisnost kako bi vaše dijete moglo širiti krila dok još boravi pod vašom zaštitom i tako jednom biti sposobno samo se izboriti sa životnim izazovima.

10. Neka odnos bude dvosmjerna ulica

Roditeljski stil povezanosti i samopredanja ne znači robijanje djetetu. Važno je da prema njima budemo puni ljubavi i poštovanja, ali je jednako važno da ih naučimo da oni budu takvi i prema nama. Crkva nas uči da je svaki član obitelji pozvan služiti drugima. Učite ga ovo prvo na vlastitom primjeru, a onda i njih povedite tim putem.

11. Održavajte redovite obiteljske sastanke

Popcak predlaže da barem jednom mjesečno, a po potrebi i češće, održavamo obiteljske sastanke na kojima ćemo zajedno razgovarati o svemu što se događa u obitelji. Obavezno započinjemo i završavamo molitvom. Obiteljski sastanak je prilika da sagledamo sve prošle i nadolazeće izazove u obiteljskom životu, zajedno pronađemo rješenja za probleme i složimo planove. Važno je sastaviti i neka pravila kako će se sastanak odvijati. Kod nas je postavljeno pravilo da svi moraju sudjelovati, da se govori jedan po jedan i najvažnije, da nema prozivanja. Sve probleme s pojedinim djetetom treba rješavati s njime nasamo. Sastanak treba odraditi ozbiljno i konstruktivno, a nakon njega slijedi zabava. Kod nas se nekako ustalilo da sastanke održavamo u prirodi kad god je to moguće. Sve skupa ispadne kao mali piknik i djeca jedva čekaju sljedeći.

Obiteljski sastanci su dobar i zanimljiv način da svoju djecu poučimo kako je svatko od nas važan dio obiteljskog tima kojemu je cilj da svi stignu u vječnu domovinu.

12. Prepoznajte njihov stil odnosa

Nismo svi jednaki. Ne primamo niti dajemo ljubav na jednak način. Nekome je najvažnije čuti kako ga volimo, drugome je pak potreban opipljiv dokaz ljubavi, trećemu dodir. Popcak nas potiče da razmislimo o svojoj djeci i zapitamo se koji je njihov stil: vizualni, auditorni ili kinestetički. Bilo bi nezgodno ovdje razlagati detalje o svakom tipu. Možda od pomoći može biti knjiga “5 jezika ljubavi” G. Chapmana, iako je njegov koncept ponešto drugačiji od Popcakova.

Priređeno prema tekstu iz knjige Gregoryja Popcaka “Parenting with grace”. Članak je izvorno objavljen na blogu “Na Tvom dlanu”.