TV premijera dokumentarca “Časnik mirotvorac” bit će na Laudato TV-u u nedjelju, 18. kolovoza u 21,15 sati, a repriza u ponedjeljak, 19. kolovoza u 16 sati

Časnik mirotvorac naslov je filma o pakračkom mučeniku dr. Ivanu Šreteru snimljenom u produkciji Zaklade dr. Ivan Šreter 2009. a koji je 2017. objavljen u remasteriranoj verziji.

O tome zašto je film do sada prikazan samo četiri puta i kako je došlo do nove remasterirane verzije filma, autor Dražen Bušić je rekao:

„Nakon prvih projekcija za koje je bio ogroman interes javnosti, dogodio se jedan organizacijski zastoj kojemu razlog tada nisam razumio. Jednostavno smo stali s projekcijama, a koliko se sjećam, ozbiljnih pregovora s nekom televizijskom kućom i nije bilo jer u to vrijeme nije bilo službenih natječaja za ovakve formate. No, kada sam nedavno predložio producentskoj kući da napravimo remaster filma, promptno sam dobio zeleno svjetlo. Gledano iz ove perspektive sve mi je jasnije da je moralo ovako biti, da je Časnik mirotvorac jednostavno bio snimljen prije vremena, u smislu da je hrvatska javnost tek sada spremna upoznati ovu veličinu kao i okolnosti njegove mučeničke smrti te razloge zašto su neki od sudionika uvršteni u film.“

Podsjetimo se, početkom srpske oružane pobune dr. Ivan Šreter, ravnatelj lipičke bolnice, vršio je dužnost predsjednika kriznog štaba za zapadnu Slavoniju. Ovaj ‘hrvatski Gandhi’, kako ga neki nazivaju, imao je vjeru u mir i zajednički život svih naroda koji žive na prostoru Republike Hrvatske, zalagao se za mirna rješenja i nastojao izbjeći rat i krvoproliće, a kao liječnik liječio je svakoga bez obzira na vjeru i naciju.

Njegova nastojanja da mirnim putem dođe do mira sa Srbima koje je nazivao braćom, nisu urodila plodom. Štoviše, četnici su ga 18. kolovoza 1991. zarobili na barikadama u selu Kukunjevac. Potom je prebačen u jednu kuću u blizini zloglasnog logora Bučje gdje je prema svjedočenju očevica, također sužnja, dr. Vladimira Solara bio neviđeno mučen. Do danas nije poznat dan njegove smrti kao ni mjesto gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci. Među prijateljima i rodbinom te brojnim osobama iz društvenog i političkog života u filmu je sudjelovao i Veljko Džakula. Tijekom Domovinskog rata Džakula je vršio dužnost predsjednika Vlade SAO Krajine zapadne Slavonije. Potkraj rata bio je zarobljen ali i ubrzo amnestiran. On tvrdi da ne zna tko je ubio dr. Ivana Šretera niti gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci. Gledatelji će u filmu moći vidjeti originalni dokument ispisan rukom kapetana JNA u kojemu piše: „Odlučeno likvidirati!“ Čovjek koji je to napisao odslužio je dugogodišnju kaznu zatvora jer je sudjelovao u oružanoj pobuni protiv RH, ali i on tvrdi da ne zna tko je ubio dr. Šretera.

Iako do sada još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti, prijatelji i članovi Zaklade vjeruju da će dr. Šreter s vremenom postati uzor čovjekoljublja i bogoljublja novije hrvatske povijesti.

Veliki razgovor o dr. Ivanu Šreteru pročitajte OVDJE.

TV premijera dokumentarca “Časnik mirotvorac” bit će na Laudato TV-u u nedjelju, 18. kolovoza u 21,15 sati, a repriza u ponedjeljak 19. kolovoza u 16 sati.

Bitno.net