“Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac” (skraćeni naziv: Udruga Stepinac) pokrenula je tijekom 2020. godine projekt “E-Obiteljska škola bračne komunikacije i roditeljskih kompetencija – razvoj socijalnih usluga putem mobilnih aplikacija” s ciljem kvalitetnije priprave za brak i povećanja znanja i vještina bračnih parova i roditelja potrebnih za suočavanje s brojnim izazovima bračnog i obiteljskog života.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Uzimajući u obzir činjenicu da mlađi naraštaji sve više koriste mobilne aplikacije, udruga je odlučila izraditi vlastitu mobilnu aplikaciju “Lojzek” kako bi na vrlo jednostavan i praktičan način omogućila korisnicima pristup sadržajima putem kojih će moći sudjelovati u besplatnim edukacijama i drugim sadržajima usmjerenim na poboljšanje kvalitete bračnog i obiteljskog života.

“S obzirom na različita ograničenja i izazove s kojima su suočeni pojedinci i obitelji izloženi različitim epidemiološkim mjerama koja ograničavanju okupljanja, vjerujemo da smo pronašli praktičan i jednostavan način kako osobama, bez obzira gdje se one nalaze, omogućiti pristup i sudjelovanje u edukacijama i duhovnim sadržajima”, poručuju.

Edukacije je izradio tim stručnjaka s višegodišnjim iskustvom rada s djecom, mladima i obiteljima sastavljen od četiri psihologinje, socijalnog radnika i vjeroučiteljice.

Tijekom siječnja, na mobilnoj aplikaciji “Lojzek” korisnici će moći sudjelovati u sljedećim edukacijama:

  • “Biti roditelj u suvremenom svijetu – Prve godine”, Ljubica Duspara, prof. psiholog
  • “Mali tečaj komunikacije – 1. dio”, Martina Vrbat Milas, psiholog
  • “Mali tečaj komunikacije – 2. dio”, Martina Vrbat Milas, psiholog
  • “Emocije”, Marija Mikulić, psiholog
  • “Očekivanja u braku”, Nikolina Essert, psiholog
  • “Sve što muškarci trebaju znati o ženama”, Krešimir Miletić, univ. spec. act. soc, Mirta Miletić, dipl. kateheta
  • “Sve što žene trebaju znati o muškarcima”, Krešimir Miletić, univ. spec. act. soc, Mirta Miletić, dipl. kateheta

Također, Udruga je na aplikaciji Lojzek objavila i kratku edukaciju “Psihološka prva pomoć i samopomoć za osobe iz potresom pogođenih područja”, koju su sastavile prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić i prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Uz navedene edukacije, aplikacija nudi i različite duhovne sadržaje u okviru projekta “Upoznaj Stepinca”, koji je udruga pokrenula s ciljem promicanja i približavanja duhovne ostavštine blaženog Alojzija Stepinca, osobito mlađim naraštajima.

Želja udruge je da korisnici dobiju priliku na praktičan način otkrivati osnovne činjenice o blaženikovu životu, njegove misli, propovijedi, ali i moliti devetnice te prolaziti duhovne vježbe bez obzira gdje se trenutačno nalaze i u vrijeme koje sami odaberu.

Važno je napomenuti kako su aplikacija Lojzek i svi sadržaji na njoj besplatni za korisnike.

Udruga je na navedenim projektima ostvarila suradnju sa nakladnim kućama Verbum i Kršćanska sadašnjost te Župom Presvetog Trojstva u Krašiću.

Aplikaciju Lojzek moguće je besplatno preuzeti:

  • Za uređaje koji koriste Android na Google Play (Trg Play)
  • Za uređaje koji koriste iOS na Apple Store.