U novonastalim okolnostima, i ove godine Župa blaženog Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici ulazi u duhovnu pripravu za proslavu svog župnog blagdana. Ove godine dodatno zahvaljujemo Gospodinu i za 10. obljetnicu otvorenja Pastoralnog centra, koji je danas postao jedini prostor za liturgijska slavlja, s obzirom da crkva nije izgrađena, a OŠ Jure Kaštelana počinje sa obnovom.

Duhovni program započinje u subotu, 25. rujna, biblijskom likovno-glazbenom radionicom za osnovnoškolsku djecu koju će voditi Katarina Aladrović Slovaček, a u kojoj će djeca upoznati neka zanimljiva glazbena djela klasične glazbe inspirirana Biblijom, pjesme koje se pjevaju u čast blaženom Alojziju Stepincu, te zaigrati kviz znanja na temelju likovnih predložaka.

Narednih dana, održat će biblijska večer na temu “Stepinac i Biblija”, slavit će se misa zahvalnica za 22 godine sakristanske službe u školskom predvorju, te će vjernici zajednički moći pogledati novi dokumentarni film o kardinalu Stepincu “Utjelovljena laž“.

Nakon toga, u četvrtak, 30. rujna, započinje trodnevnica uoči Stepinčeva, koju će predvoditi vlč. Marko Čolak, župnik zagrebačke Župe bl. Ivana Merza, koja također već godinama iščekuje početak izgradnje svoje župne crkve. U sklopu trodnevnice, svakodnevno će se moliti krunica uz litanije bl. Alojzija Stepinca, a nakon mise bit će euharistijsko klanjanje, te molitvena šetnja sa svijećama ulicama Savice. U subotu, 2. listopada u 9 sati, bit će pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed, a navečer nakon svete mise bit će euharistijska procesija sa svijećama, koja će još jednom obuhvatiti Pastoralni centar, školu i park.

Na sam blagdan, 3. listopada, središnja je proslava Stepinčeva. Svečano misno slavlje u 10 sati, u dvorištu OŠ Jure Kaštelana, predvodi prijašnji župnik, u čije vrijeme je uređen Pastoralni centar i blagoslovljena kapela, vlč. Vjekoslav Jakopović, koji je sada župnik Župe Sv. Mateja ap., Zagreb – Dugave.

Providnosna je okolnost posljednju Svetu misu u istom prostoru stare škole slaviti na isti dan kada je, davne 1999. godine, slavljena i prva misa u tada novoosnovanoj Župi. Ovom prigodom Župa zahvaljuje Školi i Gradu što su omogućili nesmetano korištenje navedenog prostora, a kroz koje se godinama razvijala odlična suradnja Župe i Škole na opće dobro.

Ujedno, ta Sveta misa slavi se, kako je planirano, dan prije početka radova na obnovi škole, te ćemo kao vjernici Bogu uputiti svoje molitve za sve uključene u taj veliki projekt, kao i za povoljan tijek i okolnosti izvođenja radova.

Ovogodišnja proslava Stepinčeva i 10. obljetnice Pastoralnog centra na Trnjanskoj Savici bit će čin zahvalnosti za nebrojene milosti i uslišane molitve na svetim mjestima okupljanja – predvorju osnovne škole i kapeli Pastoralnog centra – te zajednički vapaj Gospodinu da proslavi svoga Slugu, bl. Alojzija Stepinca pred očima hrvatskoga naroda i cijeloga svijeta, da blagoslovi one koji su omogućili dugogodišnje korištenje školskog predvorja za potrebe Župe, te da providi što je potrebno za izgradnju nove škole i župne crkve na Trnjanskoj Savici.