Foto: Inicijativa 40 dana za životPočetkom veljače u Hrvatskoj se pojavio pro-life časopis “Pohod”, najnoviji projekt udruge “Hrvatska za Život” pod koju spada i inicijativa “40 dana za život”.

Ideja o magazinu došla je od međunarodnog koordinatora inicijative “40 days for life”, Roberta Colquhouna, po uzoru na praksu koja već postoji u Sjedinjenim Američkim Državama.

“O časopisu smo raspravljali prije gotovo dvije godine, ali smo odlučili pričekati pogodan trenutak”, poručio nam je u kratkom razgovoru voditelj hrvatskog ogranka inicijative Ante Čaljkušić.

“Časopis smo prilagodili hrvatskom mentalitetu, a nadodali smo i nešto što ovakav tip magazina prije nije imao – QR kodove koji čitatelje preko mobitela vodi na naše pro-life filmove, radioemisije, stručne članke i promotivne materijale.”

“Pohod” će se izdavati svaka tri mjeseca, na 16 stranica. Pritom će se besplatno dijeliti na bdjenjima pred bolnicama i događanjima u organizaciji Hrvatske za Život. Svatko tko želi može dati i dobrovoljni prilog.

“Cilj časopisa je ljude dublje uvesti u razumijevanje apostolata za život i pro-life borbu u cijelom svijetu te najavljivati određene aktualnosti. To je naš dar zajednici za izgradnju kulture života u hrvatskom narodu”, rekao nam je Ante, otkrivši još jednu zanimljivost.

“Magazin će ‘pohoditi’ i ravnateljstva bolnica te ginekoloških odjela u Hrvatskoj, a poštom ćemo ga slati i pojedinim saborskim zastupnicima, pravnicima i odvjetnicima s ciljem da im bude pomoć u borbi za zaštitu života u njihovoj struci.”

“To je odličan način evangelizacije”, nastavlja Ante, “jer je u pitanju miroljubiv, radostan magazin koji će ljudima približiti naša uvjerenja, a mnoge će i osvojiti da prihvate istinu kako život počinje začećem te ga treba čuvati od tog trenutka do prirodne smrti. Također želimo širiti istinu da svaka majka i svaki otac imaju svoje dostojanstvo.”

“Nadamo se da će ovaj magazin otvoriti nove horizonte i dirnuti srca”, zaključio je voditelj inicijative 40 dana za život.

Glavni urednik magazina je Krunoslav Puškar, član Hrvatske za Život i koordinator inicijative za Sjeverozapadnu Hrvatsku, Istru i Kvarner.

Uz autorske članke i prijevode, časopis će imati i kutak u kojem će pisati poznati liječnici, bioetičari i znanstvenici, poput ginekologa Ivana Zmijanovića.

Tino Krvavica | Bitno.net