U prigodi proslave blagdana sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu, 13. lipnja 2022. godine, uz bogatu i sadržajnu duhovnu ponudu koja je već tradicionalna u zagrebačkom svetištu sv. Antuna, i ove godine fratri otvaraju vrata svoga samostanskoga vrta u kojem će Pučka kuhinja ponuditi izvrsna i ukusna jela. Sav prihod je humanitarnog karaktera jer je namijenjen velikim potrebama Pučke kuhinje u sve izazovnijim vremenima.

Obnoviti svoj duh u svetištu, a zatim i okrjepiti svoje tijelo u samostanskom vrtu uz fratarsku gastro ponudu i sve to karitativno obojeno uistinu je imperativ ovoga Antunova. Sve što se uprihodi u samostanskom vrtu Kod fratara ima karitativnu notu jer je sav prihod namijenjen djelovanju Pučke kuhinje na Svetom Duhu.

U Katoličkoj crkvi 13. lipnja obilježen je kao dan sv. Antuna, toga dana spominjemo se njegovog rođenja za nebo. Sveti Antun s pravom nosi naslov Sveca svega svijeta jer se časti uistinu u cijelom svijetu. Naša župa s ponosom nosi ime ovoga velikoga Božjeg ugodnika kao i druge značajne institucije od kojih ističem najstariji katolički mjesečnik Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga i naš ponos Pučku kuhinju na Svetom Duhu.

Svete mise u svetištu su od ranih jutarnjih sati, prva je već u 6.00 sati ujutro pa svakih sat i pol vremena. Sveta misa na albanskom jeziku je u 13.30 sati. Sveta misa za bolesnike i bolničko osoblje slavit će se u 15.00 sati. Tijekom cijeloga dana bit će mogućnost za sakrament ispovijedi. Ističemo da će tradicionalni blagoslov djece i ljiljana biti u 18.00 sati. Središnje euharistijsko slavlje proslave svetkovine sv. Antuna bit će u 19.00 sati, a predslavi ga mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup. Večernje euharistijsko slavlje je u izravnom prijenosu na Laudato TV i Hrvatskom katoličkom radiju.

Proslavi sv. Antuna prethodi propovijedana trodnevnica. U nedjelju, posljednjeg dana trodnevnice, svetu misu predslavi fra Vladimir Vidović kao svetu misu zahvalnicu za sve dobrotvore Pučke kuhinje. Toga dana od 20 sati je i donatorska večera koja se odvija u samostanskom vrtu za potrebe Pučke kuhinje.

Franjevci konventualci sa zagrebačkog Svetog Duha ponosni su čuvari i dijela tijela sv. Antuna koji je kao relikvija ugrađen u oltar svetišta kao i brižni njegovatelji pobožnosti u čast sv. Antuna.