Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Prije mnogo godina američki psiholog Walter Mischel proveo je pokus na djeci predškolske dobi. Okupio je skupinu četverogodišnjaka oko stola na kojem su se  nalazili kolačići od sljeza. Psiholog im je rekao da na nekoliko minuta mora otići iz prostorije. Ako budu mogli pričekati da se vrati, dat će im po dva kolačića. Ako pak ne budu mogli pričekati, u tom slučaju mogu dobiti samo po jedan kolačić. Jedan kolačić odmah ili dva kolačića malo kasnije. Takav je bio dogovor. Potom je otišao. Što su djeca učinila? Nekoliko „klinaca“ nije moglo odoljeti pa su pojeli svoj kolačić čim je psiholog otišao iz sobe. Neki su pak izdržali nekoliko minuta i tek tada odustali i pojeli svoj kolačić. Drugi su njuškali svoje kolačiće. Jedno je dijete čak počelo lizati kolačić od sljeza. No, nekoliko je klinaca čvrsto odlučilo odoljeti iskušenju i pričekati. Stoga su prstima prekrivali oči, spuštali glavu, pjevali sami sebi, igrali igrice, skrivali se u kutu ili čak pokušavali zaspati. Kad se psiholog vratio, onima koji su izdržali dao je njihova dva pošteno zarađena kolačića od sljeza.

Zanimljivo je kako je istraživač potom pratio živote svakog od te djece sve do kraja srednje škole. Primijetio je da su oni koji su odoljeli iskušenju pojesti kolačić daleko bolje uspjeli u životu od onih koji nisu mogli čekati. Bolje su se prilagođavali, imali su više samopouzdanja, bili su popularniji i pouzdaniji. Također su imali i mnogo bolji uspjeh u školi.

Što nam govori ovaj zanimljiv pokus? Ono što svi vrlo dobro znamo, ali se ipak toga ne pridržavamo. Važno je ostati odlučan i predan. Ništa se veliko ne događa bez odlučnosti i spremnosti na odricanje. Ponekad se jednostavno prepustimo lošim navikama te se protiv njih ne borimo ili ih jednostavno ne mijenjamo. Npr. svi znamo da jedan sat sna prije ponoći vrijedi kao dva sata iza ponoći. Ipak se sve više ljudi, a osobito mladih, prepuštaju toj lošoj navici i odlaze spavati poslije ponoći. Mogli bismo nastaviti s nabrajanjem drugih sličnih loših navika.

[facebook]Klikni like i prati nas na Facebooku:[/facebook]

Isus je od svojih učenika tražio odlučnost. Bio je zahtjevan i jasno im je rekao da jednom kada krenu za njim ne gledaju u ono što su ostavili, nego u ono što će dobiti. Potiče ih da gledaju prema naprijed i odlučno prihvate svoj križ, a to je zapravo život od kojeg ne treba bježati nego ga zavoljeti i u dobrim i u lošim trenucima. Užitka i radosti zapravo nema bez odlučnosti i spremnosti za odricanje. Mnogi su ljudi danas postali nesposobni uživati jer se više ničega ne mogu odreći. Žele pojesti sve kolačiće odmah i bez odlaganja.

Neka nam ovog jutra milost Božja podari snage da budemo odlučni i već danas se odhrvamo nekoj lošoj navici.

Autor: vlč. Domagoj Matošević