Četrdesetak kilometara od Sarajeva, između planina Bitovnje i Vranice, nalaze se bajkovite Deževice. Ovo drevno naselje i stoljetno središte društvenog i gospodarskog života bilo je naseljeno još u ilirsko doba, a svoj procvat kao varoš s rudnikom srebra i olova doživljava u srednjem vijeku. U pisanim izvorima Deževice se prvi put spominju 1403. godine kada se ondje nalazila crkva svete Jelene te franjevački samostan ili rezidencija. Početkom 15. stoljeća ondje stoluje i vikar Bosanske vikarije fra Jakov Markijski po čijem je svetištu ovo mjesto danas najpoznatije.

Fra Jakov Markijski bio je nadaleko poznat kao odličan propovjednik, zbog čega su ga tražili brojni biskupi i vladari. Godine 1432. general franjevačkog reda šalje ga u Bosnu kako bi proveo vjersku obnovu i iskorijenio krivovjerje. Zbog svoje ustrajnosti u provođenju obnove fra Jakov Markijski dva je puta morao napustiti Bosnu, a došao je u sukob s kraljem, vlastelom i fratrima. Unatoč svemu, uspomena na boravak fra Jakova u Deževicama ostala je pozitivna, trajna i jaka, čemu svjedoči i prva knjiga na hrvatskom jeziku o svetom Jakovu Markijskom priređena upravo zahvaljujući župi Deževice.

Dolaskom Turaka 1463. godine crkva i samostan u Deževicama nestaju u plamenu, a župa propada. Ipak, pastoralni rad nastavljen je i nakon propasti župe i to u sklopu župe Kreševo, a prema biskupskim popisima stanovništva katolički su vjernici u ovome kraju opstali i u vrijeme turske vladavine. Četiri stoljeća kasnije, zahvaljujući austrougarskoj vlasti u Deževicama se obnavlja župa i podiže crkva Gospe Snježne, a sveti Jakov Markijski proglašen je suzaštitnikom Župe. Za posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini za oltarom tijekom središnjeg misnog slavlja koje je u Sarajevu predvodio Sveti Otac nalazio se “Ranjeni križ” s ukupno 33 metka – simbol stradanja vjernika župe Deževice koji su u proteklom ratu protjerani, a njihova imovina potpuno uništena.

Foto: Davor Buljan

Premda svojom netaknutom prirodom osvaja brojne posjetitelje, ovo prelijepo mjestašce danas je najpoznatije po svetištu svetog Jakova Markijskog koje godišnje privlači desetke tisuća hodočasnika.

Svetište svetog Jakova Markijskog, udaljeno oko pola kilometra od središta mjesta, nalazi se u spilji u kojoj je tijekom svojeg djelovanja u Bosni boravio ovaj talijanski franjevac. Ovo mjesto narod vjekovima naziva Voda sv. Jakova ili Vrelo svetog Jakova, a karakteristično je po vodi koja se nalazi u spilji, ali ne izvire iz nje. Voda iz vrela smatra se čudotvornom i, kako navode svjedočanstva zadovoljnih hodočasnika, liječi mnoga kožna oboljenja. Tijekom posljednjih godina svetište je temeljito uređeno, a iz Monteprandonea, rodnoga mjesta fra Jakova Markijskog, donesen je njegov kip i relikvije. Poseban događaj za Deževice bio je blagoslov i otvorenje hodočasničkog doma sv. Jakova Markijskog u rujnu 2015. godine.

Dolaskom župnika Marina Marića pokrenute su brojne aktivnosti koje svakodnevno privlače sve veći broj posjetitelja u ovo malo mjesto nadomak Fojnice. Organiziraju se brojne radionice i kampovi za mlade, školske i hodočasničke ture iz svih krajeva Bosne i Hercegovine te aktivna promocija srednjobosanske župe Deževice putem mrežne stranice, društvenih mreža i brošura koje putuju svijetom i u ovo mjesto dovode sve one koji žele osjetiti moć molitve i vjere na vrelu ljekovite vode svetoga Jakova Markijskog.

Mjesto Deževice, jedinstvena oaza mira i tišine, godinama okuplja vjernike koji unatoč teškim vremenima i velikim iskušenjima ne odustaju od molitve i suživota s Bogom.

Odlučite li posjetiti ovaj “Bosanski Lurd” preporučujemo Vam smještaj u Motelu Luka u kojemu sa svojim najmilijima možete provesti ugodne trenutke u prelijepom ambijentu, okruženi zelenilom netaknute prirode, uz žubor potoka i cvrkut ptica. Uz domaću kuhinju i komforne sobe, posjetiteljima je na raspolaganju besplatan internet u cijelom motelu, parkiralište i dječje igralište, a ljubiteljima aktivnog odmora preporučujemo šetnju, planinarenje, brdski biciklizam i ostale brojne aktivnosti.

Izvor fotografija: Davor Buljan | Facebook Župa Deževice | Motel Luka

[scribd id=349675984 key=key-boMwaVE7u1xRzkb2LU92 mode=scroll]

Sponzorirani članak: Župa Deževice | Motel Luka

Bitno.net