Knjiga

Na predstavljanju sveska Isusovo djetinjstvo – Josepha Ratzingera – pape Benedikta XVI. pater Lombardi, ravnatelj tiskovnoga ureda Svete Stolice, podsjetio je na intervju Radio Vatikana, kada je prije deset godina kardinal Joseph Ratzinger izrazio želju da napiše knjigu o Isusu Kristu.

To što bih naročito želio jest napisati knjigu o Isusu Kristu. Kad bih imao tu milost, ispunila bi se moja najveća želja. A uz to bih želio imati dostatno vrijeme i slobodu za dovršenje knjige – kazao je tada kardinal Ratzinger, a sada papa Benedikt XVI.

Vrijeme mu je darovano, čak i mnogo više od toga. Ono što je imalo biti promišljanje istaknutog teologa, u milijunima je primjeraka objavljeno s potpisom prvosvećenika opće Crkve. Želja je dakle u potpunosti ispunjena, ali se Joseph Ratzinger upustio u pripovijedanje najveće povijesti dosad ispisane, što je Benedikt XVI. istaknuo već u prvom svesku 2007. godine.

Uradak je izričaj mojega osobnog istraživanja o licu Gospodnjem. Stoga mi je – kako je rekao – svatko slobodan protusloviti. Od čitateljica i čitatelja zahtijevam samo malo naklonosti, bez koje nema ni shvaćanja. A tko je Isus prema Josephu Ratzingeru, odgovorio je Benedikt XVI. nakon objavljivanja prvoga sveska.

Krista svode na Isusa, uzornoga čovjeka, o kojem ima vrlo različitih mišljenja, a njegovo se božanstvo dobrim dijelom odstranjuje. Ostaju jedino ljudski primjeri, a do Boga se čak ni ne dolazi … tako se danas pitamo: Možda je nešto više od uzorna čovjeka? Možda je ovaj Isus nešto više od uzora koji su nam ponuđeni? Možemo li u Njemu doista otkriti Boga? Jedino ako odgovorimo na te upite, moći ćemo se sučeliti s izazovima koje nam nameće sadašnjost – ustvrdio je Benedikt XVI.

Putovanje duše, taj se izričaj često rabi i zlorabi, a za autora sveska Isus iz Nazareta nepobitna je istina, dovoljno je zaviriti na stranice, uskladiti se s valnom dužinom njegove ‘iskusne’ vjere i otkriti nešto o Isusu što se možda nikad nije ni slutilo.

Isus nije nasilan, nositelj je mira, siromašan i tako redom. Ako čitamo Kristovu biografiju počev od Govora na gori, vidimo da nisu toliko važne pojedinosti ( svatko može ostvariti samo neki dio) jer načelo je upravo ovo: približiti se Kristu i u vlastitom životu ostvariti zajedništvo s Njim, učiniti da nas ono vodi i da nam bude vodilja u životu – ustvrdio je kardinal Ratzinger.

Nova knjiga pape Benedikta XVI. “Djetinjstvo Isusovo” 20. studenoga predstavljena je javnosti na konferenciji za medije u Vatikanu. Hrvatsko izdanje knjige ‘Isusovo djetinjstvo’ objavila je nakladna kuća Verbum. (rv/bitno.net)