FRKA je ove godine obilježena naglaskom na hrvatsku kulturnu baštinu, te vrlo kvalitetnim tribinama i koncertima, uz jednu atraktivnu filmsku projekciju i dvije kazališne predstave. Namjera je organizatora publici ponuditi vrhunske domete srca i uma, uz naglasak na optimistične i pozitivne ideje, te na očuvanje hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta.

Program festivala započeo je 22. rujna 2018. komornim koncertom u Glazbenoj školi „Jan Vlašimsky“, na kojem se nastupili zagrebački violinist Krešimir Marmilić i Mario Čopor na glasoviru. Tema koncerta bila je glazba proslavljenoga hrvatskog violinskog virtuoza Franje Krežme. Uz izvedbu ponajboljih Krežminih skladbi za duet, izvođači su publiku počastili s nekoliko vrlo dojmljivih izvedbi japanskih skladatelja, a za dodatak su izveli i skladbu najveće virovitičke glazbenice Dore Pejačević.

Program je nastavljen izvanredno dojmljivom promocijom knjige „Između Scile i Haribde“ splitskoga pjesnika Drage Čondrića, jednoga od najvećih živih hrvatskih pjesnika. O Čondrićevu djelu govorio je Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, koji je prikazao neobičnu umjetničku karijeru sad već legendarnog pjesnika, koji je svoju prvu pjesmu objavio u dobi od 65 godina. Unatoč visokoj životnoj dobi, Čondrićevo djelo otkriva nam pjesnika neiscrpne energije i imaginacije, svojstvenu samo mladim pjesnicima, ali i erudita koji suvereno vlada jezikom, na tragu T. S. Elliotta, ali i Kranjčevića i Ujevića. Najnovija, osma po redu zbirka pjesama, donosi nam stotinu soneta, u koje je svaki put interpoliran jedan stih nekog od velikih svjetskih i hrvatskih pjesnika.

U ponedjeljak 24. rujna 2018. na festivalu je nastupio mladi bloger Marijan Knezović, koji je virovitičkoj publici u gradskoj knjižnici govorio o cenzuri na internetu. Već afirmirani politički komentator i ekonomski analitičar, iznio je svoja iskustva s tom osjetljivom tematikom, osobito zorno prikazujući situaciju u Bosni i Hercegovini iz koje dolazi, iznijevši niz šokantnih podataka o tome koliko je cenzura prisutna, unatoč tome što se pokazuje kao neproduktivna i opasna za razvitak demokracije u društvu. Naglasio je potrebu poštivanja ljudskih prava, koja ne smiju biti odvedena u pitanje u ime partikularnih ili državnih interesa.

Sljedeći je dan bio u znaku hrvatske znanstvene baštine: doktorica matematike iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Marijana Borić publici je nadahnuto predstavila životni put i djelo jednoga od najvećih svjetskih matematičara Marina Getaldića. Živeći na razmeđi renesanse i novovjekovlja, Getaldić je pravi primjer modernoga znanstvenika, koji se uza svoje brojne diplomatske obveze potpuno posvetio jednom području znanosti, unijevši u matematiku simbole i formule koji se i dan-danas koriste u algebarskoj analizi i analitičkoj geometriji. Njegova epohalna otkrića temelj su moderne znanosti i šteta je da se o njemu u Hrvatskoj tako malo zna i govori.

Srijeda je bila u znaku filma: u virovitičkom je Centru kulture prikazan višestruko nagrađivani bosansko-hercegovački film „Sabina K.“. Film je režirao američki sineast Cristobal Crusen, a priča je utemeljena na istinitoj priči o neobičnoj životnoj sudbini mlade poslovne žene iz Sarajeva, koja u mjesec dana od građanskog mira i uspjeha dospijeva u svijet beskućnika, uz to još i u visokom stupnju trudnoće. Ta naizgled tragična priča, ispričana dojmljivim filmskim sredstvima, u gotovo naturalističkoj poetici, doživljava svoj obrat u trenutku kad glavna junakinja odluči počiniti samoubojstvo. Topla i emotivna priča o obraćenju i ljubavi prijatelja, okrunjena je predivnim svršetkom, koji je pokazatelj neumrle nade za spas duše svakoga čovjeka, usred svijeta koji više ne mari za vječno i duhovno.

U drugoj polovici festivala, nastupit će povjesničarka Marica Obradov Karakaš, s temom o stradanju Hrvata u Drugom svjetskom ratu, glazbu Ivana Padovca predstavit će gitarist Darko Rušec i mezzosopranistica Dora Dučakijević, u crkvi sv. Roka nastupit će puhački oktet Camerata Cantilly, predstavit će se knjiga Sanje Nikčević „Mit o Krleži“, te koreodrama „Moja smrt“ skupine KOREOS iz Osijeka. Kao kulminacija festivala, publici će biti ponuđena predstava „Pivo“ u izvedbi Gavran Teatra, a festival će završiti dvjema tribinama: poznati novinar Darko Pavičić govorit će o tome vrijedi li danas uopće biti novinar i pisati po savjesti, a profesor Božo Skoko završit će festival predavanjem o hrvatskom identitetu.

Dosadašnji je tijek festivala pokazao da se FRKA svojom koncepcijom afirmirala kao posve jedinstveni kulturni festival u Hrvatskoj, što dokazuje da se kvalitetna kulturna ponuda može ostvariti vrlo malim financijskim sredstvima, ako postoji jasna vizija vodstva i čvrsta jezgra volontera, koji ga čine onim što jest – festivalom radosti i uvijek nove potrage za kulturnom baštinom.

Romano Tripalo | Bitno.net