U Vatikanu je 12. lipnja održan skup tijekom kojeg je prikazan dokumentarni film o tridesetogodišnjem djelovanju Papinskoga vijeća i otvorena je njegova nova web stranica.

Ako vjera ne biva kulturom, onda nije u cijelosti prihvaćena, promišljena i vjerno življena – rekao je blaženi Ivan Pavao II., a te riječi svjedoče posebnu pozornost koju je papa Wojtyla posvećivao djelima ljudskog uma; od samog početak biskupske službe u Krakovu susretao se s umjetnicima, intelektualcima i znanstvenicima da čuje mišljenja onih koji često nemaju vezu s vjerničkom zajednicom. Njegova je urođena sklonost našla plodno tlo u njegovoj Poljskoj, zemlji koja je zahvaljujući vlastitom kulturnom identitetu uspjela preživjeti povijesne prevrate.

Pastoralno i ljudsko iskustvo pape Ivana Pavla II., za jedno s naukom saborske konstitucije Gaudium et spes o cjelovitom ljudskom razvoju, jasno govore o razlozima ustanovljenja Papinskoga vijeća za kulturu, da se ljudska civilizacija sve više otvori evanđelju te da znanstvenici, pisci i umjetnici osjete da ih Crkva cijeni kao osobe u službi istine, dobra i ljepote.

Osvrnuvši se na osnivanje Papinskoga vijeća u razgovoru za Radio Vatikan, kardinal Paul Poupard, od 1998. do 2007. godine predsjednik Vijeća, rekao je da mu je Ivan Pavao II. povjerio ustanovljenje Vijeća, s međunarodnim odborom, s muškarcima i ženama iz cijeloga svijeta. Papin je cilj bio, a to mi je često ponavljao, pomoći Crkvi da shvati važnost kulture, te da umjesto izvana kršćansku kulturu stvara iznutra – kazao je kardinal Poupard.

Papinsko je vijeće za nevjernike, koje je 1965. godine ustanovio papa Pavao VI., 1993. godine uvršteno u Novo vijeće, potičući novi zanos koji je kulminirao u ‘Predvorju naroda’, susreta između nevjernika i vjernika na kojima se raspravlja o glavnim temama današnjeg čovječanstva, a koje organizira kardinal Gianfranco Ravasi, nasljednik kardinala Pouparda. Iskren je dijalog, bez natruha fundamentalizma i sinkretizma, crvena nit djelovanja Vijeća, zajedno s traženjem novih i učinkovitijih putova komuniciranja, kako se može zaključiti iz twitterskog profila kardinala Ravasija.

Kultura ima užasan izazov našim danima, jer se nalazimo u društvu, svijetu, koji po sebi voli sivilo, ravnodušnost, banalnost, površnost, izbjegava pitanja koja se odnose na savjest i koja stvaraju probleme a koja traže objašnjenje. Eto, zbog toga moramo navesti čovjeka – kako veli Pascal – „čovjeka koji nadmašuje čovjeka“ da se propituje o smislu života. To i je u biti svrha kulture – istaknuo je kardinal Ravasi. (rv/bitno.net)