katakombe1

Povjerenstvo za svetu arheologiju predstavilo je 19. studenoga u bazilici sv. Silvestra uz Prisciline katakombe rezultate radova koji su izvođeni u tijeku posljednjih pet godina. Arheološka iskopavanja praćena su konzervatorskim i restauratorskim radovima na slikama unutar katakombi te obnovom i preuređenjem bazilike u kojoj je pokopan papa Silvestar, kao jednim od najupečatljivijih prostora. Posebno je značajna restauracija Lazarova kubikula u podzemnoj grobnici blizu papinske bazilike, što je bio i posljednji u nizu konzervacijskih radova izvedenih na Priscilinu groblju, objavio je Radio Vatikan.

Bazilika sv. Silvestra sastavljena je od dvaju prostora, jednoga namijenjenoga bogoslužju i drugoga koji je u prošlosti rabljen kao spremište za drevne skulpture nađene u tijeku iskopavanja. Među njima nalazi se više od 700 fragmenata sarkofaga koji su pomno restaurirani, iz nekropole koja se u posljednjem carskom razdoblju prostirala uz cestu Via Salaria Nova. Sada su ta kiparska djela kasne antike uređena i dostupna javnosti kao muzejski postav.

Taj vrijedan primjer kiparske baštine može se vidjeti on-line na stranici mupris.net, a kompleks Priscilinih katakombi dostupan je i putem Google mapsa u odsjeku “Views Priscilla”.

IKA