YouTube

Uredništvo mrežnih stranica Hrvatskog društva crkvenih glazbenika www.crkvena-glazba.hr otvorilo je besplatan kanal ‘Crkvena glazba’ na javnoj mrežnoj usluzi YouTube na kojoj iz tjedna u tjedan objavljuje zvučne zapise otpjevnih psalama prema Redu misnih čitanja za nedjelje u liturgijskom ciklusu, svetkovine, Gospodnja i svetačka slavlja.

Svjesni sve veće potrebe oko glazbenoga oblikovanja liturgijskih slavlja i nedostatka stručnih crkvenih glazbenika zborovođa koji bi bili spremni odgajati psalmiste i poticati cijelu liturgijsku zajednicu na pjevanje otpjevnih psalama prema Redu misnih čitanja, uredništvo portala crkvene glazbe osmislilo je ovaj projekt i odlučilo izići u susret svima koji žele naučiti i pjevati otpjevne psalme u liturgijskim slavljima.

Cilj je pokretanja ovoga kanala omogućiti psalmistima te svim crkvenim zborovima, bilo manjim ili većim, dječjim i zborovima mladih kao i mješovitim zborovima, što lakše učenje i pjevanje otpjevnih psalama prema Redu misnih čitanja te skrenuti pozornost na pravilan način pjevanja otpjevnih psalama u liturgiji. Zvučni zapis prati i video zapis koji prikazuje notni zapis otpjevnoga psalma tako da oni koji žele naučiti pjevati psalam mogu istovremeno i slušati izvedbu i gledati u notni tekst te tako pratiti ono što se pjeva.

Kanal “crkvena glazba” prati prijedloge otpjevnih psalama liturgijsko-pastoralnog lista “Živo vrelo” Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji te ih sukladno tim prijedlozima objavljuje u zvučnome zapisu.

Uredništvo portala crkvene glazbe poziva sve crkvene glazbenike da potaknu svoje crkvene pjevače na pjevanje otpjevnih psalama prema redu misnih čitanja te, ako još nemaju, da među njima izaberu, pouče i odgoje liturgijske psalmiste koji bi iz nedjelje u nedjelju svojim glasom i pjevanjem otpjevnih psalama ispred cijele okupljene zajednice slavili Gospodina u euharistijskome slavlju. (ika/bitno.net)