Nagrada

Muzeji Ivana Meštrovića nagradu Umjetnik naroda moga za osobit doprinos očuvanju i promidžbi hrvatske kulturne baštine za 2012. godinu dodjeljuju Mladenki Gruici, za scenski projekt  “Život u Vječnosti – Mile Gojsalića”, premijerno izveden 19. srpnja 2012. u sklopu 10. Dana Mile Gojsalića.

Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje, i to istaknutim stvarateljima koji svojim djelovanjem doprinose očuvanju i promicanju hrvatske kulturne i povijesne baštine, osobito one nematerijalne, a dodjeljuje je Povjerenstvo, koje imenuje ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića.

– Mladenka Gruica je kao i u prethodnim projektima kojima je autorica, izvanrednom energijom objedinila rad više od 200 glumaca-amatera stvarajući tako u pravome smislu riječi „istinski doživljaj žive baštine“. Profinjenim rukopisom je sklopila brojne baštinske spomenike nematerijalne kulturne baštine; tekstove iz predaje, pjesme, napjeve, plesove, narodne nošnje i prikaze autentičnih običaja ponosne Poljičke kneževine, kao i dijelove umjetničkih ostvarenja nadahnute tom baštinom – navodi Povjerenstvo.

Svečano uručenje nagrade održat će se 18. srpnja 2013. u Kostanju na otvorenju „11. Dana Mile Gojsalića“ prigodom ovogodišnje izvedbe povijesnog spektakla Život u vječnosti“.

Bitno.net