U neformalnom razgovoru katolika u Hrvatskoj često se za moderne sakralne građevine upotrebljava pejorativan izraz – “betonjare”.

I doista je činjenica da se sakralna arhitektura i arhitekti nisu najbolje snašli u modernoj i postmodernoj epohi, zbog čega mnoge nove crkve (kod nas i na Zapadu) podsjećaju na bezlična atomska skloništa bez ikakvog osjećaja za sveto.

Ne može se pritom reći da nisu postojali određeni pokušaji “pokrštavanja” moderne arhitekture, a i sam Vatikan osnovao je 2012. ured za sakralnu arhitekturu i liturgijsku glazbu koji je trebao posvetiti posebnu pažnju izgradnji novih crkava. No pitanje je koliko su u tome uspjeli. Za primjer, kada smo na društvenim mrežama objavili fotografije s natječaja za sakralnu arhitekturu koji bi trebao uključivati ono najbolje što moderna nudi po pitanju crkvi i kapela, odgovor čitatelja i korisnika bio je mahom negativan.

Ne zaboravimo i da su mnogi katolici diljem svijeta, poučeni negativnim primjerima, strahovali kako će proteći obnova pariške Notre-Dame i hoće li se jedan od najpoznatijih sakralnih simbola pretvoriti u “politički korektni Disneyland“.

Potaknuti time odlučili smo iskoristiti nove alate koje nam internet nudi te upitati umjetnu inteligenciju, konkretnije Image Creator Microsoft Binga, da nam pokaže kako bi izgledala moderna katolička crkva projektirana s poštovanjem prema tradiciji i liturgiji.

Ovako to izgleda izvana:

A ovako iznutra:

Kako nam je nedostajalo malo više katoličkog ‘štiha’ (čitaj raspela i kipova Gospe i svetaca), zamolili smo Bing da to ispravi. Ovo je rezultat:

Foto: Bing Image Creator

Sviđa li vam se ili ne? Zašto?