Zaklada Frate Sole objavila je 10 najboljih projekata koji se natječu za ovogodišnju međunarodnu nagradu sakralne arhitekture, objavio je Rome Reports.

Finalisti su odabrani između 114 crkava ili kapela iz 33 zemlje koje su izgrađene u posljednjih deset godina.

Među ovogodišnjim finalistima dizajn je bio usmjeren na stvaranje prostora koji naglašavaju jednostavnost, sintezu između prirode i okruženja, unutarnju mirnoću i duhovno utočište u svijetu zagušenom informacijama.

Pobjednik sedmog međunarodnog natječaja sakralne arhitekture bit će proglašen krajem ovog mjeseca, a ovdje možete pogledati objekte koji su se natjecali na prethodnom natječaju održanom 2016. godine.

Vatikan je još 2012. godine odlučio posvetiti posebnu pažnju izgradnji novih crkava pa je u tu svrhu osnovan poseban ured za sakralnu arhitekturu i liturgijsku glazbu u sklopu Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Najavljujući taj ured poznati vatikanist Andrea Tornielli (danas ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice) rekao je kako je njezin cilj “reći dosta crkvama-garažama, onim smionim arhitekturama tolikih modernih zdanja novih katoličkih crkvi koje dovode u pitanje njihovu osnovnu namjenu”.

“Prečesto arhitekti, pa i oni najpoznatiji, u nacrtima novih crkvi nisu krenuli od onoga što je katolička liturgija, već su zamislili i ostvarili ekstravagantna zdanja, koja naliče svemu samo ne crkvi”, napisao je  Tornielli.

Jesu li stvari u odnosu na 2012. godinu krenule nabolje procijenite sami prema finalistima ovogodišnjeg natječaja sakralne arhitekture. Unutrašnjost nekih od objekata možete vidjeti u videu ovdje.

Vitor Leal Barros – crkva Presvetog Spasitelja (Freamunde, Portugal)

Archingegno – crkva Blažene Djevice Marije (Verona, Italija)

Atelier Štěpán – crkva sv. Vjenceslava (Sazovice, Češka)

Blankpage Architects – crkva sv. Šarbela (Zakrit, Libanon)

Continiarchitecture – crkva i društveni dom (Castel di Lama, Italija)

Dellekamp/Schleich+Agendarq – svetište Senor de Tula (Morelos, Meksiko)

Peter Krebs – crkva Petrus Jakobus (Karlsruhe, Njemačka)

Niall Mclaughlin – kapelica biskupa Edwarda Kinga (Oxford, Velika Britanija)

Meck Architekten – crkva bl. Ruperta Mayera (Poing, Njemačka)

Joaquim Portela – kapelica Cohen (Švicarska)