U sklopu izložbe „Making marvels: Science and Splendor at the Courts of Europe” („Stvaranje ushićenja: znanost i raskoš na europskim dvorovima”) u muzeju Metropolitan u New Yorku izložen je i dragocjeni pladanj i vrč iz Moćnika dubrovačke katedrale Gospe Velike. Riječ je o najrafiniranijemu zlatarskom predmetu u manirističkome stilu u Dubrovniku, a vjerojatno i čitavoj Hrvatskoj, kojega je oko 1550. godine izradio slavni majstor Peter Kuster iz Nürnberga, grada koji je bio jedan od središta europskoga zlatarstva.

Pladanj s vrčem izrađen je od pozlaćenoga srebra i ukrašen je naturalistički oblikovanim životinjama i biljkama (zmijama, ribama, gušterima, kornjačama, puževima, rakovima) izrađenim tehnikom lijevanja prema prirodi i potom obojenim. Do sad nije pouzdano utvrđeno točno vrijeme i način njegovog dolaska u Dubrovnik, a u inventaru dubrovačke katedrale Gospe Velike prvi put se spominje 1779. godine. Iz starijih putopisa poznato je da je, uz ostale dragocjenosti katedralnoga Moćnika i riznice, ovaj komplet posebno privlačio pažnju svih posjetitelja, a o njemu se pripovijedalo i nekoliko legendi. Od nedavno je taj pladanj s vrčem dio postava umjetnina u Biskupskoj palači.

Taj predmet jedina je umjetnina na njujorškoj izložbi koja dolazi iz Hrvatske, a prije izlaganja u muzeju Metropolitan pladanj i vrč su tijekom ljetnih mjeseci 2019. godine restaurirani u Beču u radionici konzervatorice – restauratorice Valentine Ljubić Tobisch i to isključivo financijskim sredstvima Metropolitan muzeja i Dubrovačke biskupije uz suradnju Konzervatorskoga odjela u Dubrovniku. Izložba „Making marvels: Science and Splendor at the Courts of Europe” bit će publici otvorena od 25. studenoga 2019. do 1. ožujka 2020. godine, a prati je opsežan katalog.

Dubrovačka biskupija | Bitno.net