Svuda oko nas čuju se opće fraze o ljubavi, pozitivi i činjenju dobra. Svi govore o milosrđu, no znamo li više uopće što je to?

Poznati talijanski svećenik Fabio Rosini u svom duhovnom bestseleru Samo ljubav stvara, kojeg je upravo objavila nakladna kuća Verbum, polazi od činjenice da nam je milosrđe danas postalo nepoznanicom, a istodobno nam je potrebnije više no ikada.

Brkamo milosrđe s općenitim suosjećanjem, oprostom ili prihvaćanjem u skladu s našim trenutnim osjećajima. A milosrđe je nešto posve drugo. Ono je čin, spoznaja, mudrost, briga. Ne proizlazi iz čovjeka sama, nego je plod duboka i intimna odnosa s Bogom, ono je Božje djelo u nama.

Tumačeći djela duhovnoga milosrđa don Fabio pokazuje da bez milosrđa ne možemo živjeti jer nam upravo ono otvara vrata k istinskoj sreći.

Samo istinska ljubav pruža istinsku sreću. Ali ljubav nije osjećaj. Don Fabio ističe da je prava ljubav nešto najdublje što čovjek može učiniti, nešto što ga svega obuhvaća, ali i nešto što od nas traži da iziđemo izvan granica poznatih područja pa i onda kada nemamo volje, samo radi drugoga, isključivo za njegovo dobro. O tome svjedoči i naslov knjige “Samo ljubav stvara”, koji evocira na posljednje riječi sv. Maksimilijana Kolbea koji je dao život za spas drugoga čovjeka u zloglasnomu logoru Auschwitz.

Samo istinska ljubav daje čudesno značenje svemu što činimo. Naša djela mogu biti i najneznatnija, ali ako izviru iz istinskoga milosrđa, pridonose spasenju svijeta i daju okus i smisao našemu životu. Ovaj duhovni bestseler otvara upravo takvu perspektivu, pomaže živjeti milosrđe svakoga dana i otvara oči srca kojima se može shvatiti bit svijeta i dubina onih s kojima živimo.

Knjiga Samo ljubav stvara u prijevodu Branka Jozića dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.

Bitno.net