Medijima je knjigu predstavio don Mihovil Kurkut, direktor Salesiane, istaknuvši požrtvovnost, nesebičnost i svu muku liječnika i medicinskog osoblja odjevenih u „marsovska odijela“, kako piše don Šimun. Stoga je don Mihovil kratko rekao: „Marsovci, hvala!“

O knjizi je tom prigodom govorio ravnatelj kliničke bolnice Split, dr. Julije Meštrović, ginekologinja dr. Jelena Marušići autor don Šimun Doljanin.

Drugi put je knjiga predstavljena pred stotinjak ljudi u dvorani sjemeništa u Splitu. U sedamdesetak novelica, kako don Šime naziva svoje tekstove, doznajemo katkad tužne, katkad urnebesno smiješne događaje. Uvijek istinite jer su iz bolnice u vremenu korone.

Uz don Mihovila Kurkuta o knjizi su govorile dr. Nataša Boban, glavna epidemiologinja u KBC Split i dr.sc. Nada Babić, urednica. Na koncu se predstavio i autor don Šimun Doljanin, bolnički kapelan u KBC Firule.

Ugodnom okružju pridonio je izvanredni Goran Velić, svirajući i pjevajući te glumac Pere Eranović pročitavši dvije don Šimunove novelice.

Don Mihovil je istaknuo da je vrijeme kovida bilo poput kušnje te nam je pomoglo da spoznamo u kakvu društvu živimo. Autor, don Šimun Doljanin, Kovidu Groznom pristupa na drugačiji način: ne iznosi statistike, ne opisuje nuspojave nego govori o ljudima i ljudskosti, o vjeri i služenju na vedar i radostan način. To je drugačiji pogled na bolest,  gdje je nevolja prilika da čovjek čini dobro čovjeku, tj. da mijenja sebe, a ne drugoga. Konačno, don Mihovil ističe kako nas kovid, zapravo, potiče na zahvalnost i Bogu i ljudima, na svemu onom što jesmo i što imamo. Abaš to toliko često uzimamo zdravo za gotovo.

– Dolaskom don Šimuna Doljanina naša je bolnica zasjala jer je on znao umnažati svoje darove i talente donoseći tako drugima nadu i mir – istaknula je dr. Nataša Boban.

Govoreći o don Šimunovu tekstu, urednica Nada Babić, istaknula je pitkost, zanimljivost, duhovitost, jedrost i snagu njegova jezika i pera.

Zahvaljujući svima prisutnima, don Šimun je duhovito ispripovjedio da se upravo toga dana ostvario san iz novelice „Skup pomirenja u bolnici“ koja govori o jednom neostvarenu snu. Naime, riječ je o postavljanju reljefa s likom Gospe i djeteta Isusa u predvorje splitskog rodilišta.

U Neslanovcu, gdje je don Šimun dugo župnikovao, okupilo se mnoštvo obitelji s djecom. Skup je odisao radošću zbog ponovnog susreta, don Šimunovih vedrih i duhovitih priča te knjige neobična naslova Marsovci kontra Kovida Groznog kojoj su se svi podjednako radovali.

Više informacija o knjizi: http://bit.ly/MarsovciKontraKovida

Preporučujemo: Splitski svećenik Šime Doljanin: “Zbog ‘Covida groznog’ borio sam se za život, ali sam mu ipak itekako zahvalan…”