U želji da se zaštiti i sačuva od zaborava duhovna ostavština naših predaka koja je iz generacije u generaciju prenošena usmenim putem nakladna kuća Verbum odlučila je objaviti monografsko izdanje Najljepše molitve naših starih u suradnji sa znanstvenom savjetnicom Instituta za etnologiju i folkloristiku prof. dr. sc. Ljiljanom Marks, čija je predanost oko nastojanja za očuvanjem usmene književnosti do izražaja došla osobito u priređivanju niza izdanja koja svjedoče o bogatstvu naše baštine.

Nakon nekoliko godina predanog rada, zahvaljujući Vašem angažmanu i spremnom odazivu na javni poziv, prikupili smo na stotine prekrasnih molitava iz usmene predaje. Ipak, želja nam je da ovo jedinstveno monografsko izdanje bude obogaćeno i Vašim fotografijama, pa pozivamo sve one pojedince, župe i zajednice koji imaju zanimljivih fotografija da nam ih pošalju i ustupe za eventualno objavljivanje.

Neke od mogućih tema fotografija su: seoske i mjesne crkve i crkvice (kao i njihov detalji iznutra i izvana), procesije (osobito vjernika u narodnim nošnjama), pejzaži s religioznim motivima (kapelicama, križevima i sl.), detalji vjerskih kipova, osobe u molitvi (posebice vezano za starije naraštaje i sl.) i ostali motivi koji su tipično hrvatski i kršćanski, a koji se odnose na pučku pobožnost, Isusa, Mariju, svece, anđele itd. (Neke uzorke možete vidjeti u slici koja prati ovaj poziv).

Molimo Vas da za svaku fotografiju naznačite podatke:

– mjesto na kojem je fotografirana

– naziv objekta fotografije (npr. Koja crkva? Kip kojega sveca? Koji blagdan?)

– ime autora fotografije.

Verbum zadržava pravo na odabir i uvrštavanje fotografija po vlastitom izboru, a za svaku fotografiju koja bude odabrana i uvrštena u monografsko izdanje Najljepše molitve naših starih Verbum će naznačiti autora fotografije i uvrstiti ga u kazalo osoba u knjizi, a osim toga će svaki odabrani autor ostvariti i mogućnost kupnje jednog primjerka monografije s posebnim popustom od 50%.

Imena svih onih čije fotografije budu uvrštene bit će navedena u knjizi. Također, svi oni koji pošalju fotografije (bez obzira jesu li odabrane za uvrštavanje ili nisu) sudjeluju u nagradnom izvlačenju gdje će nasumičnim odabirom jedan od sudionika biti nagrađen poklon paketom od 5 Verbumovih knjiga po vlastitu izboru. Svi oni čije fotografije budu uvrštene moći će nabaviti knjigu uz poseban popust od 50%.

Potrebne karakteristike za fotografije su:

– format: TIF ili JPG (max. kvalitete);

– rezolucija: min. 200 dpi;

Fotografije se mogu poslati isključivo na e-mail: verbum.hr@gmail.com

Rok za slanje fotografija je subota, 7. rujna 2019.

Radujemo se Vašim fotografijama i zajedničkom kreiranju jedinstvene monografije Najljepše molitve naših starih koja će biti dostupna u prodaji u svim knjižarama Verbum do kraja 2019. godine!

Verbum.hr | Bitno.net