Nakladnička kuća Verbum upravo je objavila novu knjigu pape Franje naslovljenu Želim ti osmijeh, koja sabire najpoticajnije Papine tekstove na temu radosti.

Promišljati o radosti danas, u ova neizvjesna vremena, važnije je nego ikada, ističe Papa te nastavlja kako je svaki „ljudski osmijeh milovanje, dar koji ima veliku vrijednost“ i stoga „trebamo se iznova naučiti smiješiti, dopustiti da nas preplavi nova radost.“

Knjiga Želim ti osmijeh svojevrsni je vodič do tog ponovnog otkrivanja radosti, a to istovremeno znači i približavanje sržnoj poruci kršćanske vjere: Bog je radostan i kršćanstvo je religija radosti. Papa u knjizi Želim ti osmijeh snažno ističe tu oslobađajuću poruku evanđelja: mi nismo na svijetu zato da ljudima namećemo obveze ili trapljenja ili terete teže od onih koje već imaju, već da svjedočimo i dijelimo lijep, nov i iznenađujuć obzor. Pri tome je svjestan stvarnosti života i poteškoća s kojima se mnogi ljudi suočavaju, o čemu svjedoče i ove njegove riječi: „Ponekad je zbog mnogih razloga teško smiješiti se. Tada nam treba Božji osmijeh: Isus, samo nam on može pomoći. Samo je on Spasitelj, ponekad to konkretno iskusimo u životu. Ponekad nam pak sve ide dobro, ali tada postoji opasnost da se osjećamo previše sigurnima pa da zaboravimo kako postoje i drugi, koji se muče. I tada nam treba Božji osmijeh koji će nas lišiti lažnih sigurnosti i vratiti nas uživanju u jednostavnosti i besplatnosti.“

Zato ova nadahnjujuća Papina knjiga upućuje na istinsku radost, radost koja nije kratkotrajan osjećaj euforije niti samozavaravanje onih koji ignoriraju patnju, nego proizlazi iz nade darovane svim ljudima, konkretne nade koju nam ništa i nitko ne može oduzeti. To je radost koja uvijek ima posljednju riječ. A želja i dijeljenje osmijeha prvi je mali veliki korak da se ta radost doživi, da se čovjek tako obnovi i preporodi.

Naslovi pojedinih poglavlja knjige – Promijeniti i preporoditi, Sanjati ljepotu, Zašto je Bog radostan, Ono što nas oslobađa od žalosti, Radost ima posljednju riječ, Postavi prava pitanja i dobit ćeš odgovore, Biti nada, Da biste darovali osmijeh –  sami po sebi svjedoče o Papinoj želji da prenese preobražavajuću poruku radosti. U neizvjesnošću ispunjenoj sadašnjosti papa Franjo ovom knjigom tako svim ljudima nudi recept za istinsku sreću i za postizanje vedrine.

Knjiga Želim ti osmijeh u prijevodu Branka Jozića dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o knjizi možete saznati više na linku ovdje.