Najljepše molitve naših starih

Drevne narodne molitve koje se usmenom predajom prenose s koljena na koljeno u našim hrvatskim obiteljima, one koje su djedovi ostavljali u nasljeđe unucima, koje su unuke s udivljenjem slušale od svojih baka prije spavanja i koje su majke kćerima predavale kao dragocjenu baštinu za njihove nove obitelji, sada su prvi put sabrane i sačuvane u iznimnoj knjizi Najljepše molitve naših starih koju je upravo objavila nakladna kuća Verbum.

Prije nekoliko godina Verbum je uputio javni poziv čitateljima da pošalju stare molitve koje su molili njihovi roditelji i predci, a koje su danas mladima manje poznate i koje polako padaju u zaborav. Više stotina ljudi odazvalo se pozivu šaljući svoje drage molitve. Prikupljene molitve je odabrala i za objavljivanje priredila prof. dr. sc. Ljiljana Marks s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu te su tako u ovoj jedinstvenoj knjizi prvi put na jednom mjestu sakupljene i od zaborava sačuvane najljepše hrvatske narodne molitve. Uz svaku od molitva navodi se mjesto odakle molitva potječe te ime i prezime kazivača, a svakoj je molitvi pridodan i broj pod kojim se u bilješkama na kraju knjige navode detaljniji podatci o samoj molitvi, kazivaču, pošiljatelju, obiteljskoj tradiciji i sl.

Kroz poglavlja knjige redaju se tako molitvice nastale iz žive kršćanske vjere koja je već više od tisućljeća žila kucavica našega naroda koja mu oblikuje duhovnost i kulturu, a na poseban način i jezik i maštu. Noseći u sebi dašak davnine i prirodnog srastanja s često tegobnom svakodnevicom običnoga čovjeka, ove molitve se istovremeno odlikuju neprolaznom svježinom i ljepotom. Listajući stranice ove grafički lijepo opremljene knjige obogaćene dojmljivim fotografijama iz narodne baštine, dobiva se dojam da je ova jedinstvena knjiga uistinu oblikovana iz same naše zemlje, izrasla iz srdaca i vjere naših obitelji i narodnog spomena na ono najvažnije što imamo i što želimo prenijeti naraštajima koji dolaze. Stoga je monografija Najljepše molitve naših starih puno više od knjige: njezine stranice s prekrasnim narodnim molitvama iz svih hrvatskih krajeva, sadrže istinsko hrvatsko duhovno blago za sve naraštaje.

Knjiga Najljepše molitve naših starih dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr, a moguće je o njoj više saznati na linku ovdje.

Bitno.net