Na vrhu top ljestvice najtraženijih naslova u knjižarama Verbum u prosincu nalazi se velika knjiga pitanja i odgovora “Don Damir odgovara” jednoga od najomiljenijih hrvatskih svećenika don Damira Stojića. Od više tisuća pitanja koja je do sada primio i na koja je odgovorio, za objavljivanje u knjizi “Don Damir odgovara“, na 550 stranica velikoga formata, odabrana su 303 najzanimljivija i široku krugu čitatelja najkorisnija pitanja i odgovora, od kojih je jedan dio prvi put dostupan javnosti. Sva su pitanja sasvim autentična, nastala iz životnih situacija i potreba stvarnih ljudi, a don Damirovi su odgovori izravni, konkretni i svakom razumljivi, što knjigu čini iznimno zanimljivom i korisnom.

Književna i duhovna poslastica Jeana Merciera “Drukčiji roman o Isusu” nalazi se na drugom mjestu top ljestvice. Nakon što nas je autor nasmijao i potaknuo na razmišljanje svojim bestselerom “Kad župniku prekipi“, sada nam nudi priču o Isusu i prvim kršćanima kakvu nikada niste pročitali! Pripovijedajući Isusov život na originalan, dubok i zanimljiv način, ovaj “Drukčiji roman o Isusu” bit će snažan duhovni poticaj onima koji evanđelje nikada nisu uzeli u ruku, a pravo osvježenje onima koji ga dobro poznaju. Svojim pripovjednim stilom i psihološkim finesama autor nam omogućava da doživimo dramatičnu dimenziju Kristova života, ali i egzistencijalnu napetost koju On pobuđuje u onima koji ga susreću. Na stranicama ove jedinstvene knjige poistovjećujemo se s likovima, dijelimo njihove nade i sumnje, sve dok iznutra i sami ne doživimo preokret koji je Isus izazivao kod suvremenika, a koji i danas izaziva u srcima ljudi.

Slijedi svjetski bestseler br. 1 – “12 pravila za život“. Autor ovog bestselera je poznati klinički psiholog Jordan B. Peterson koji u ovoj iznimnoj knjizi nudi 12 jednostavnih, ali dubokih i mudrih pravila koje će svakome pomoći da dovede svoje misli, svoju osobnost i svoj dom u red i to ne pomoću površnih instant rješenja nego usvajanjem bitnih istina zajedničkih svim ljudima. Na najteža životna pitanja kao i ona o smislu i sreći života, Peterson odgovara izravno i sveobuhvatno, povezujući drevne mitove i tradicije, psihologiju, filozofiju i religiju sa zapanjujućim otkrićima najnovijih znanstvenih istraživanja. To čini na vrlo dojmljiv i jednostavan način, pišući s puno humora i s mnoštvom konkretnih primjera što sve knjigu čini zanimljivom i edukativnom tako da “12 pravila za život” sa zanimanjem čita najširi krug ljudi, neovisno o dobi, svjetonazoru i obrazovanju.

Sjajna knjiga “Skrivena snaga dobrote i blagosti” o. Lawrencea G. Lovasika je na četvrtom mjestu top ljestvice. Ako želite napredovati u duhovnome životu i unaprijediti svoj odnos s Bogom i s onima koje volite, ova će vam knjiga biti nezaobilazno štivo. Pomoći će vam nadvladati mane i nedostatke kojih se ne možete riješiti i tako vam život učiniti radosnijim i ispunjenim.

Na petom mjestu je knjiga “Božanska romansa” Fultona J. Sheena. U ovoj poticajnoj knjizi poznati biskup i duhovni autor Fulton Sheen na svoj neponovljiv način progovara o božanskoj romansi – ljubavnoj vezi između Boga i čovjeka, istražujući tajnu Božje ljubavi prema nama i otkrivajući nam Boga koji nas toliko ljubi da kreće u potragu za svakim čovjekom. Promišljajući o Božjoj potrazi za čovjekom, ali i o čovjekovoj potrazi za Bogom, Sheen čitatelja upućuje na ključna kršćanska otajstva: nutarnji život Presvetoga Trojstva, izlijevanje Duha i, nadasve, Kristovu muku i uskrsnuće. Sheenovo naučavanje, propovijedanje i pisanje poučilo je, prosvijetlilo i nadahnulo milijune ljudi tijekom njegova ispunjena i aktivna života, a ovaj njegov duhovni biser zasigurno će nadahnuti i suvremene čitatelje.

Šesto mjesto zauzima “Bakhita” autorice Veronique Olmi. Bakhita je snažna, dramatična i vrsnim književnim jezikom ispripovijedana istinita priča o nevjerojatnoj ženi koja je bila ropkinja, sluškinja i redovnica i koja je u povijest upisana kao – svetica Katoličke Crkve. Francuska spisateljica Véronique Olmi dirljivim je lirskim rukopisom, u obliku ovoga iznimnog romana, vješto prikazala sudbinu, nutarnja previranja, teške bitke, snagu i veličinu duše Jozefine (Giuseppine) Bakhite koja je uspjela preživjeti sve strahote crpeći nadu i ljubav iz rijetkih, dragocjenih sjećanja na djetinjstvo prije otmice. Ovo remek-djelo osvojilo je prestižnu francusku književnu nagradu Prix du roman Fnac i dospjelo u finale svih najuglednijih francuskih spisateljskih nagrada, provevši više od godinu dana na ljestvicama najčitanijih naslova.

Sedmo mjesto zauzima knjiga “Sveta Hildegarda i hrana kao lijek” autora Wigharda Strehlowa koji je na jednomu mjestu sabrao spoznaje o hrani te savjete i recepte utemeljene na spisima sv. Hildegarde. Prvi dio knjige bavi se posebnom ljekovitom snagom hrane te opisuje korisna i štetna svojstva brojnih prehrambenih namirnica, a u drugomu dijelu knjige nalazi se više od 300 najrazličitijih recepata koji se temelje na medicinskim i kulinarskim savjetima svete Hildegarde, a koje je dr. Strehlow iz njezinih spisa sabrao i na praktičan način, prikladan suvremenomu čovjeku uobličio nazvavši ih jednostavno: Hildegardina kuhinja. Ova jedinstvena knjiga sa sveobuhvatnim uputama o prehrani sv. Hildegarde bit će od pomoći i praktične koristi mnogima koji traže savjete o hrani i zdravlju kao i o načinima priprave zdravih i ukusnih jela.

Slijedi revolucionarna knjiga “Pet jezika ljubavi djece” u kojoj će vam autori Gary Chapman i Ross Campbell pomoći će da naučite izraziti ljubav djetetu na način na koji će je ono moći prepoznati i razumjeti, dobit ćete jasne i precizne upute kako otkriti djetetov primarni jezik ljubavi, kako pomoći djetetu da što bolje i kvalitetnije usvaja nova znanja, kako učinkovito disciplinirati i poučavati dijete, kako u djetetu izgraditi uvjerenje da je bezuvjetno voljeno. “Pet jezika ljubavi djece” donosi i mnoštvo praktičnih savjeta i prijedloga o tome kako što učinkovitije govoriti djetetovim primarnim jezikom ljubavi i tako mu pomoći da izraste u samopouzdanu, uspješnu i ostvarenu osobu.

Knjiga “Ljubav koja spašava” Benedikta XVI. – Josepha Ratzingera je na devetom mjestu top ljestvice. Papa emeritus čini iznimku i ponovno nam progovara. Odlučio je široj javnosti darovati ovu zbirku svojih dosad uglavnom neobjavljenih propovijedi u kojima se bavi omiljenom temom, temom o kojoj je pjevao, meditirao, svjedočio više od bilo koje druge: temom ljubavi. Ova nam najnovija knjiga, kao nikada do sada, otkriva papu Benedikta XVI. kao velikoga zaljubljenika u Božju ljubav koji nas, poput rijetkih, zna primiti za ruku i voditi do istinskih odgovora na najdublja pitanja naših nemirnih srdaca.

Posljednje mjesto top ljestvice zauzela je knjiga “Kako uspjeti u smrti” francuskog filozofa i intelektualca Fabricea Hadjadja. Zanosno, s puno humora i zaigranosti, ali i sasvim istinito i iskreno, Fabrice Hadjadj poziva nas da prijeđemo iz udobnosti u borbu, da odaberemo život usprkos tome što umiremo i da umiremo kako bismo uistinu živjeli. Za razliku od priručnika samopomoći koji postojanje svode na recepte za uspjeh, autor nudi antimetodu kojom možemo prihvatiti i neuspjeh i strah te se otvoriti onomu što nas nadilazi. Oštar, provokativan i dubok, Fabrice Hadjadj, ovom knjigom progovorio je o smrti kao o životnoj prilici za svakoga od nas.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.