Svaki čovjek na ovaj ili onaj način osjeća potrebu za izgrađivanjem i vlastitog duha, te se istovremeno pita koji je pravi put ka tome. U poticajnoj knjizi Mali put pouzdanja i ljubavi, upravo objavljenoj u nakladi Verbuma, poznati duhovni autor o. Jacques Philippe bavi se upravo time.

Ponekad smo skloni pomisliti da se rast u duhovnomu životu sastoji od umnažanja pobožnosti, gomilanja vlastitih zasluga i grozničave težnje k savršenosti. Takav pristup, ako smo u njemu naizgled uspješni, dovodi do zasljepljujuće oholosti i gledanja svisoka na sve druge kao u Isusovoj priči o farizeju i cariniku, a neuspješnost dovodi do nezadovoljstva i frustracija. U konačnici, svako napredovanje vlastitim snagama pokazuje se kao varljivo i bezuspješno jer svi naiđemo na izvanjske nepremostive poteškoće, doživimo duhovnu tamu i suhoću ili snažno iskusimo vlastite slabosti.

Suočena s vlastitim ograničenjima koje bi mnoge obeshrabrile, sveta Mala Terezija se umjesto strmim i skliskim putem traganja za vlastitim savršenstvom uputila drukčijim, malim putem – odlučila se, usprkos vlastitim slabostima, uspinjati duhovnim dizalom pouzdanja u Božju ljubav.

Upravo ne temelju duhovnih tekstova Male Terezije, Jacques Philippe u knjizi Mali put pouzdanja i ljubavi, otkriva i tumači taj mali i za svakog primjenjivi put. Preko ovih razmatranja životna mudrost u njima sadržana dostupna je svakome i vrlo jednostavna jer, kako je i sama Mala Terezija kazala: „Volim jednostavnost, jeza me hvata od ‘pretjerivanja’.“

Vjerno prenoseći misao svete Male Terezije u naše vrijeme i okolnosti te učeći nas prihvatiti sebe onakvima kakvi jesmo, ova nadahnjujuća knjiga odličan je lijek protiv perfekcionizma i siguran izvor zdrave kršćanske duhovnosti primjenjive u svim životnim situacijama.

Knjiga Mali put pouzdanja i ljubavi u prijevodu Lidije Paris dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o njoj možete saznati više na linku ovdje.