Njemački katolički svećenik Thomas de Beyer skladao je misu koja je prema pisanju Aleteie “jedna od najboljih suvremenih liturgijskih kompozicija” prošlog desetljeća.

Vijest možda ne bi bila toliko neobična da vlč. de Beyer svoje djelo naslova “Missa Lucis” nije napravio bez ikakve formalne glazbene naobrazbe.

De Beyer je kazao kako je svoju ljubav prema glazbi razvijao još od rane dobi, te se ono što je započelo kao improvizirano sviranje po klaviru razvilo u samouko proučavanje glazbe.

“Malo pomalo počele su nastajati pjesme. Prvo vrlo jednostavne, no s vremenom su postale više simfonijske. Kako sam odrastao, shvatio sam da se komponiranje sastoji više od slušanja negoli od proizvodnje zvukova. Kreativno slušanje vrlo je fascinantno, a po mome mišljenju u glazbi leži velika prilika za dotaknuti ljude kršćanskom, odnosno Božjom porukom”, rekao je de Beyer.

Njegova “Missa Lucis” traje nešto više od 11 minuta, a sastoji se od pet dijelova: Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus Dei i Ave Marije.

Riječ je o projektu koji se razvijao šest godina, počevši od 2015. kada je vlč. Thomas bio kapelan u Cottbusu.

“’Missa Lucis’ znači misa svjetla. Sam Krist kaže ‘Ja sam svjetlost svijeta’ (Iv 8,12). Prisutan je u svetoj euharistiji, dijeleći s nama božansku milost snagom svoga križa i uskrsnuća. Ako će naša glazba slušateljima dati bljesak ljepote i svetosti katoličke liturgije, naša misija će biti ispunjena”, kazao je de Beyer.

Spomenimo i da je njemački svećenik 2020. godine napisao himnu Hoda za život u Berlinu pod naslovom “Welcome on Earth” (Dobrodošao na Zemlju). Riječ je o pjesmi koju je izvela hrvatska pjevačica Bernarda Brunović.