Poljski rock bend Luxtorpeda trenutačno je jedan od najpopularnijih na tamošnjoj glazbenoj sceni.

Utemeljitelj benda je gitarist i pjevač Robert Friedrich Litza, a osim njega čine ga i vokalist i reper Przemysław ‘Hans’ Frencel, gitarist Robert Drężek, basist Krzysztof Kmiecik i bubnjar Tomasz Krzyżaniak.

Glazbeno, bend se kreće unutar žanrova metala, panka i metalrapa, a tekstualno je posvećen temama koje su najvećim dijelom nadahnute katoličkom vjerom članova benda. Tako im pjesme govore o vjeri i vjernosti, važnosti ljubavi i zajedništva, a s druge strane kritiziraju sustav konzumerizma koji kod ljudi razvija sebičnost i površnost. Iako su većina članova prakticirajući katolici (pa je tako Litza, otac sedmoro djece, često svjedočio o duhovnom ispunjenju koje nalazi u braku, a jedno njegovo svjedočanstvo možete pročitati OVDJE), Luxtorpeda odbijaju nastupati pod etiketom “kršćanskog rocka” nego djeluju na svjetovnoj sceni, gdje imaju veći doseg do mlađe publike.

U lipnju 2015. Luxtorpeda su objavili EP s tri pjesme, a na njemu se nalazi i žestoka prosvjedna pjesma “Šoa”. U njoj Luxtorpeda (točnije tekstopisci Litza i Hans) uspoređuju monstruoznu logiku abortusa s onom koja je dovela do holokausta i progona Židova.

U pjesmi oslikavaju užase abortusa i njegovih metoda poput one kada dijete u utrobi biva usmrćeno ubrzigavanjem otrova u tijelo (metoda selektivne redukcije o kojoj možete više pročitati OVDJE) i promjeni semantike koja čini da društvo u nerođenima vidi novog podčovjeka (untermenscha), termin koji su nacisti smislili za nearijevske rase.

Poslušajte pjesmu i pogledajte video sa slobodnim prijevodom teksta.

Goran Andrijanić | Bitno.net