Portal Bitno.net predstavlja vam novo ime na sceni duhovne hrvatske glazbe – projekt Vespers i njihov prvi uradak, božićnu pjesmu “Janje Božje”.

Kako sami sebe predstavljaju, Vespers je duhovni projekt koji okuplja glazbenike do sada angažirane u svjetovnoj alternativnoj glazbi. Dotaknuti dubokom spoznajom i iskustvom živog Boga poželjeli su to posvjedočiti kroz glazbu.

Ime projekta dolazi od naziva večernje molitve časoslova (lat. Vesperas). U skladu s imenom, glazba je meditativnog karaktera namijenjena poniranju u dubinu i smirivanju prenatrpanog i opterećenog uma kako bi oslobodili prostor za iskustvo živog Boga.

Pjesma “Janje Božje” nastala je u suradnji sa zborom mladih Put k suncu koji vodi Renata Škrnjug, glazbenica, autorica i aranžerka koja je na duhovnoj sceni prisutna dugi niz godina. Zbor Put k suncu djeluje u Župi bl. Ivana Merza u Zagrebačkom naselju Špansko – Oranice.

Kako članovi Vespersa poručuju, cilj pjesme “Janje Božje” je dvojak.

Prvenstveno se htjelo ukazati na ono što se slavi na blagdan Božića. Rođenje Boga, Isusa Krista, u malom krhkom tjelešcu u hladnoj štalici. To je čudo Božje ljubavi i poniznosti neshvatljivo ljudskom umu.

Također se ovom pjesmom želi svratiti pozornost javnosti i na konstantnu potrebu pomoći Udruzi Betlehem koja brine za samohrane majke i njihovu djecu, daje im smještaj i sve potrepštine u želji da zaštiti ljudsko dostojanstvo i život.

“Simbolika je očita. Ima li jasnije slike malog Isusa kojeg nitko nije želio primiti, od malog djeteta koje nije željeno u toj mjeri da se željelo spriječiti njegovo rođenje”, poručuje Vespers.

Udruga Betlehem, čiji je utemeljitelj i duhovnik naš kolumnist pater Marko Glogović, i ove je godine bila aktivna u pomaganju samohranim majkama.

Njihove su potrebe velike, ali ona trenutačno najvažnija tiče se nove kuće za majke i djecu u Sisku.

Kako nam je rekla predsjednica Udruge Betlehem Sisak Iva Matijašević, “nakon dvije godine intenzivne molitve i skupljanja donacija uz pomoć hrvatskih iseljenika iz Australije i Njemačke” prikupljena su sredstva donacija s kojom su kupili kuću.

“Kuća se sastoji od osam soba u koje planiramo smjestiti trudnice te samohrane majke i njihovu djecu kojima je potrebno privremeno udomljavanje i u razdoblju od godinu dana. Kuća zahtijeva ulaganje kao i promjenu instalacija, keramičkih pločica, sanitarija, zapravo kompletno opremanje kako bismo čim prije otvorili vrata trudnicama i majkama”, rekla nam je Matijašević.

Najveća vrijednost osobe nije glava puna znanja – već srce puno ljubavi, otvoreno uho i ruka koja je spremna pomoći!…

Objavljuje Udruga Betlehem-SisakUtorak, 5. prosinca 2017.

Broj žiro računa na koji možete uplatiti svoj prilog je:

HR 98 2330 0031 1526 0063 3

Pogledajte video za pjesmu “Janje Božje”.

Video je režirao, snimio i montirao Ivan Lovrić, a glazbeni mix pjesme i mastering radio je Zdravko Marković u studiju ReAmare.

Bitno.net