Prema riječima stručnjaka, hrast u kojemu je smještena kapelica star je najmanje 800 godina, što ga čini najstarijim drvetom u čitavoj Francuskoj. Mještani vjeruju kako je drvo posađeno za vladavine Karla Velikog, što bi značilo kako je staro oko 1200 godina.

Ono što je sigurno jest da je u 17. stoljeću drvo pogodio grom koji je izazvao požar, a vatra je u potpunosti uništila unutrašnjost stabla. Ipak, drvo je ‘preživjelo’.

Mjesni župnik o. Du Cerceau ovaj događaj smatrao je pravim čudom, pa je u unutrašnjosti stabla načinio malenu kapelu. Godinama kasnije, na drvetu je izgrađena druga kapelica, poznata pod imenom Hrastova kapela (Chêne chapelle), a do koje se dolazi vanjskim stepenicama.

Tijekom Francuske revolucije kapela je skoro uništena. Razjarena svjetina odlučila je zapaliti kapelicu, no jedan mudri mještanin predložio je da ju se radije pretvori u “Hram Razuma” i tako ju spasio od uništenja. Kapela je nakon nekog vremena ponovno vraćena u prvobitno stanje.

Budući da drvo više ne može samostalno stajati, izgrađeni su potporni stupovi, a dijelovi s kojih je otpala kora prekriveni su šindrom. Kapelica je i dan danas u uporabi, a dva puta godišnje u njoj se slavi sveta misa.

Pogledajte ovu zanimljivu kapelicu!

a1

Foto: Wikimedia Commons

a2

Foto: Wikimedia Commons

a3

Foto: Wikimedia Commons

a4

Foto: Flickr.com/piratpl2012

a5

Foto: Wikipedia Commons

a6

Foto: patrick.cuvillier.fr

a7

Foto: patrick.cuvillier.fr

a8

Foto: Flickr.com/piratpl2012

Priredio: M.V. | Bitno.net