U kinopremijeri 6. travnja, tri dana prije Uskrsa, dolazi film religijske tematike inspiriran memoarima svećenika Gabrielea Amortha, talijanskog svećenika i nekadašnjeg glavnog egzorcista Vatikana za kojeg se navodi da je odradio preko 100 tisuća egzorcizama do svoje smrti 2016. u 91. godini. Russell Crowe, gledateljima najdraži iz epskog Gladijatora, a poznat i po ulogama u Supermanu i Thoru te filmu Genijalni um, utjelovljuje popularnog i intrigantnog Amortha u svojoj prvoj religijskoj ulozi nakon filma Noa.

Prvi trailer filma prikazuje zastrašujećeg demona, uporan trud i veliku vjeru svećenika koji se bore protiv demona te opasnost koja seže možda i do samog pape. Glavnog egzorcista Vatikana, prekaljenog Gabrielea Amortha, pozivaju da istraži opsjednutost jednog dječaka. Poznavajući da 98 posto slučaja zahtijeva kvalitetnu psihološku i medicinsku pomoć, ostat će iznenađen kad otkrije da dječaka uistinu opsjeda demon, ali i da demon s Vatikanom dijeli dugo skrivanu misteriju te da su mu namjere puno gore nego što je Amorth očekivao…

Ovaj film religijske tematike režirao je Julius Avery (Operacija Overlord, Samaritanac), a scenarij su radili Michael Petroni i Evan Spiliotopoulos (Herkul, Lovac i ledena kraljica). Ulogu pape glumi iskusni talijanski glumac Franco Nero (Django, Umri muški 2, John Wick 2), a u nesvakidašnjoj suradnji s Russellom Croweom slušamo popularnog negativca Ralpha Inesona (Harry Potter, Černobil, Igra prijestolja) koji daje svoj hrapavi, duboki glas demonu u tijelu dječaka.

Film je inspiriran memoarima svećenika Gabrielea Amortha – “Egzorcist govori” i “Novi izvještaji jednog egzorcista” koji su brzo postali međunarodni bestseleri.

Amorth je rođen 1925. godine u Modeni, zaređen je 1954., a u 61. godini života postaje egzorcist Rimske biskupije. Godine 1990. osniva Međunarodno udruženje egzorcista čiji predsjednik ostaje do 2000. Nakon toga, posvetio se gore navedenim memoarima koji su poslužili kao inspiracija za film. Bio je i član Udruge svetog Pavla koju je utemeljio blaženi Giacomo Alberione.

U jesen 2016. u 91. godini života, nakon 30 godina egzorcističkog djelovanja i 160 tisuća egzorcizama, Amorth nažalost umire nakon plućnih komplikacija. Dok se brojka čini ogromna i nerealna na prvu, Amorth je jednom izjavio kako jedan egzorcizam ne znači jednu žrtvu opsjedanja nego jedan egzorcizam stoji za jednu molitvu ili ritual te da je nekim žrtvama bilo potrebno na stotine takvih djela. Njegovi memoari spominju i službena rimokatolička učenja o demonologiji i borbi protiv zla. A film napokon dovodi njegov izuzetno zanimljiv život u fokus vjernika i šire publike.