“Skriveni život” ime je filma poznatog redatelja Terrencea Malicka, o blaženom Franzu Jägerstätteru, Austrijancu koji je zbog svoje katoličke vjere odbio uzeti oružje u ruke za Hitlerovu Njemačku te je zbog toga pogubljen.

Pisali smo o tome filmu još kada je bio u produkciji.

U međuvremenu, film je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu, a u prosincu kreće u kinematografe u Sjedinjenim Državama, a potom i u Europi.

Malick se uhvatio ekranizacije biografije katoličkog mučenika Franza Jägerstättera koji se protivio nacistima već od Anschlussa 1938. kada je Njemačka preuzela vlast nad Austrijom. Činio je to jer je smatrao kako su njegova katolička vjera i nacizam izravno suprotstavljeni.

Godine 1940. bio je dvaput mobiliziran, ali potom i puštan iz vojske na intervenciju lokalnih vlasti. Njegova obitelj, prijatelji, pa čak i svećenici znali su za njegova stajališta i pokušavali su ih promijeniti, ali on nije odustao. Kako je objasnio u zapisima koje je vodio u to vrijeme, “boriti se i ubijati ljude da bi bezbožni nacistički režim mogao pokoriti još više ljudi” za njega je bio grijeh. Njegova supruga Franziska stajala je uz njega.

U ožujku 1943. bio je ponovno mobiliziran. Prijavio se u svoj centar za mobilizaciju i objavio kako ne može uzeti oružje u ruke te kako bi bilo protiv njegove savjesti kada bi se borio za nacističku državu. Rekao je kako je za njega nespojivo “biti katolik i nacist istodobno” te kako postoje Božje zapovijedi koje su važnije od onih državnih. Dodao je kako je spreman služiti u sanitetu i brinuti se za ranjene.

Uhićen je, a nekoliko mjeseci potom i pogubljen odrubljivanjem glave. Tijekom boravka u zatvoru prolazio je kroz duhovne krize, ali svakodnevno čitanje Biblije i sveta pričest pomogli su mu savladati ih.

Proces za beatifikaciju otvoren je 1997., a četiri godine kasnije prikupljeni dokumenti njegove kauze poslani su u Kongregaciju za nauk vjere.

U lipnju 2007. Kongregacija ga je proglasila mučenikom za vjeru, a iste godine je beatificiran.

Malick je redatelj kojega često opisuju “kontroverznim”, ali mu rijetko tko osporava umjetnički genij iskazan u filmovima poput “Badlands” (1973.), “Tanka crvena linija (1998.) ili “Drvo života” (2011.). Ti filmovi obilježeni su bavljenjem dubokim duhovnim temama – počevši od pitanja zla, kao u “Badlands” ili “Tankoj crvenoj liniji” ili misterijem stvaranja i Božje ljubavi kao u “Drvu života”.

O Malicku i njegovu privatnu životu malo se zna, pa tako i o njegovoj religioznosti. Poznato je da po ocu potječe iz imigrantske obitelji asirskih kršćana iz Irana koji su izbjegli u Sjedinjene Države.

Prve reakcije na film su pozitivne, i ističu “jaku duhovnost” koja je postala već zaštitni znak Malickovih filmova. Koliko je ta duhovnost doista kršćanska i koliko je film autentično prenio vjeru Jägerstättera, tek ćemo vidjeti.

Biografkinja blaženika Erna Putz je nakon gledanja filma izjavila kako je redatelj dobro prikazao likove Franza i njegove supruge Franziske.

Pogledajte trailer.

Goran Andrijanić | Bitno.net