Gledatelje diljem svijeta uskoro čeka još jedan film koji će za temu imati kršćansko herojstvo i ljude čija je hrabrost bila nadahnuta Isusom Kristom.

Baš kao i u slučaju Mel Gibsonova ‘Grebena spašenih‘, filma o kršćaninu Desmondu Dossu koji je dobio Medalju časti unatoč apliciranju na prigovor savjesti, i iza ovoga filma stoji američki redatelj koji je svojevrsni “enfant terrible” Hollywooda.

Terrence Malick, redatelj kojega često opisuju “kontroverznim”, ali mu rijetko tko osporava umjetnički genij iskazan u filmovima poput “Badlands” (1973.), “Tanka crvena linija (1998.) ili “Drvo života” (2011.), režirat će film o blaženom Franzu Jägerstätteru, Austrijancu koji je zbog svoje katoličke vjere odbio uzeti oružje u ruke za Hitlerovu Njemačku te je zbog toga pogubljen.

Film će se zvati “Radegund”, prema rodnom mjestu austrijskog blaženika rođenog i odraslog u gornoj Austriji. Malick je osim režije napisao i scenarij za film, kao što to i običava raditi.

Franz Jägerstätter protivio se nacistima već od Anschlussa 1938. kada je Njemačka preuzela vlast nad Austrijom. Činio je to jer je smatrao kako su njegova katolička vjera i nacizam izravno suprotstavljeni.

Godine 1940. bio je dvaput mobiliziran, ali potom i puštan iz vojske na intervenciju lokalnih vlasti. Njegova obitelj, prijatelji, pa čak i svećenici znali su za njegova stajališta i pokušavali su ih promijeniti, ali on nije odustao. Kako je objasnio u zapisima koje je vodio u to vrijeme, “boriti se i ubijati ljude da bi bezbožni nacistički režim mogao pokoriti još više ljudi” za njega je bio grijeh. Njegova supruga Franziska stajala je uz njega.

U ožujku 1943. bio je ponovno mobiliziran. Prijavio se u svoj centar za mobilizaciju i objavio kako ne može uzeti oružje u ruke te kako bi bilo protiv njegove savjesti kada bi se borio za nacističku državu. Rekao je kako je za njega nespojivo “biti katolik i nacist istodobno” te kako postoje Božje zapovijedi koje su važnije od onih državnih. Dodao je kako je spreman služiti u sanitetu i brinuti se za ranjene.

Uhićen je, a nekoliko mjeseci potom i pogubljen odrubljivanjem glave. Tijekom boravka u zatvoru prolazio je kroz duhovne krize, ali svakodnevno čitanje Biblije i Sveta pričest pomogli su mu savladati ih.

Proces za beatifikaciju otvoren je 1997., a četiri godine kasnije prikupljeni dokumetni njegove kauze poslani su u Kongregaciju za nauk vjere.

U lipnju 2007. Kongregacija ga je proglasila mučenikom za vjeru, a iste godine je beatificiran.

I sada Malick radi film kojeg producira njemačka producentska kuća Babelsberg Studio i koji je već izazvao pažnju svjetske javnosti. Prema informacijama, film je u fazi postprodukcije. Neke fotografije iz njega već su puštene u javnost.

Malickovi filmovi obilježeni su bavljenjem dubokim duhovnim temama – počevši od pitanja zla, kao u “Badlands” ili “Tankoj crvenoj liniji” ili misterijem stvaranja i Božje ljubavi kao u “Drvu života”.

O Malicku i njegovu privatnu životu malo se zna, pa tako i o njegovoj religioznosti. Poznato je da po ocu potječe iz imigrantske obitelji asirskih kršćana iz Irana koji su izbjegli u Sjedinjene Države.

Terrence Malick Foto: Filmbust.com

Malick je uvijek ljubomorno čuvao svoju privatnost, poznat je po tome da rijetko daje razgovore za medije. U svom profesionalnom životu imao je dugačku pauzu od snimanja filmova, kada dvadeset godina nije režirao niti jedan film.

U to vrijeme živio je u Parizu, gdje ga je slučajno na ulici susreo Martin Sheen, glavna zvijezda njegova filma “Badlands”. Sheen je kasnije pričao kako je tada s Malickom dugo razgovarao o vjeri te ga je taj susret potaknuo da se vrati katoličanstvu od kojeg je neko vrijeme odlutao. Malick je tada otišao iz Hollywooda, rekao je Sheen, jer je osjećao da ga je filmska industrija “iskvarila”.

Režiranju se, na svu sreću, ipak vratio i to antiratnim remek-djelom “Tanka crvena linija”.

U nekoliko zadnjih godina snimio je više filmova i to s promjenjivim uspjehom. Zadnji film koji su svi jednodušno ocijenili kao izuzetnim jest “Drvo života” iz 2011.

Nedavno je u javnost izašao njegov film “Song to song” koji priča o ljubavnim vezama na rock sceni Austina, grada gdje Malick već dulje vrijeme živi. Pojedini kritičari oštro su ga napali, a nije pomoglo niti to što je Malick, prvi put u karijeri, promovirao film pojavljivanjem u medijima.

Što će Malick napraviti sa zahtjevnom temom katoličkog mučenika koji je dao život za vjernost Bogu i Svetom pismu, treba tek vidjeti.

Goran Andrijanić | Bitno.net