Čim sam čuo da se u kinima počinje prikazivati film „Psići u ophodnji”, znao sam da će to biti uistinu poseban događaj. Dok pišem ovu recenziju, jedno od moje djece spava pod dekicom s likovima iz „Psića u ophodnji“ (imamo i dekice s likovima iz filmova Animal Crossing i Batmana, ako ste znatiželjni). Prošlo je gotovo dvije godine otkada smo svi skupa bili u kinu, i trenutak nije mogao biti bolji. Iskustvo je bilo dobro kao što sam se i nadao, pa čak i bolje. Djeca su se odlično provela, a dobro nam je došlo i to što je film bio izvanredan.

Ako vam ovaj globalni fenomen nije poznat, “Psići u ophodnji” animirana je kanadska televizijska serija o šestero antropomorfnih psića, okupljenih u spasilačku ekipu. Jedan je policajac, jedan vatrogasac, jedan građevinac, jedan mornar, jedan rendžer, i jedna pilotkinja helikoptera (kujica Skye), a svaki ima svoju jedinstvenu osobnost i drugačije je pasmine. U svojemu prvome filmu psići napuštaju sigurnost svojega mjesta, Adventure Bayja, kako bi spasili ljude iz velikoga grada od zlokobnih planova gradonačelnika Humdingera (glas mu daje Ron Padro) da grad nanovo sagradi po vlastitim idejama. To uključuje loše isplaniran vatromet, riskantnu podzemnu željeznicu na „vlaku smrti“, ali i nestabilni, zlatom obloženi neboder nazvan „Humdingerovim tornjem“.

No pokaže se da je sve to previše za vođu skupine Chasea (glas mu daje Max Calinescu), njemačkog ovčara i policijskoga psa. On je kao štene bio napušten u gradu, i trauma izazvana tim sjećanjima utječe na kvalitetu obavljanja njegova posla. Kada Ryder, čovjek koji je gazda Psića u ophodnji, predloži Chaseu da ode na odmor, ovaj se počne brinuti da ga ekipa više ne želi. Na sreću, ovo je dječji film, pa situacija nikada ne postane prenapeta, i na kraju sve dobro ispadne.

“Psići u ophodnji” je – i kao televizijska serija i kao film – gotovo savršen medijski proizvod namijenjen djeci. Kao prvo, glavni su likovi psi. Svako dijete predškolske dobi – bez obzira na rasu, spol ili stalež – može se poistovjetiti barem s jednim od psića. Svi su oni u biti dobri, ali nikada nisu savršeni. Čine i moralne i profesionalne pogreške, ali i izvlače pouke iz njih.

U vizualnome smislu film je živahan i zabavan, ali nikada nije preizravan ili prenaporan. Što je najbolje od svega, u humoru se može uživati, i on nije ni previše jednostavan, ali ni previše zahtjevan. Kada građevinac, buldog Rubble, vidi njihovu novu bazu u Adventure Cityju, prepunu visoke tehnologije, upita Rydera: „Kako ćeš ti platiti sve ovo?“, a ovaj se nasmije: „Zaradom od robe s vašim likovima – odlično se prodaje!“ Ovo je veoma osvježavajuće u usporedbi s neprestanim seksualnim i „zahodskim“ dosjetkama iz filmova Dreamworksa ili drugih animacijskih studija.

Najbolje serije i filmovi za djecu ne samo da su zabavni, nego uz to prirodno i nenametljivo pružaju moralni odgoj. Chaseova iskustva veoma su slična pravome PTSP-u, zajedno s flashbackovima u stilu Vijetnamskoga rata. Njegovim se problemima pristupa pažljivo, ali i veoma iskreno. To me je podsjetilo na televizijskoga voditelja Freda Rogersa, koji bi, kada bi se bavio temom poput razvoda ili vijesti o terorizmu, djeci uvijek odgovarao blago, ali i izravno. Ryder uvjerava Chasea da je on vrijedan član ekipe, govoreće da je on „rođen da bude junak“. Uistinu, sjećanje na njegova iskustva iz prošlosti daje mu hrabrosti da pomogne drugima. Svako ljudsko biće (ili svakoga psa) stvorio je Bog, koji ga ljubi. To, a ne naši strahovi ili društvene situacije, daje nam vrijednost i trebalo bi nas oblikovati.

“Psići u ophodnji” izvanredna je filmska adaptacija divne televizijske serije, koja promiče timski rad, hrabrost, i korištenje svojih talenata za dobro sviju. Zato sam bio zaprepašten kada sam vidio da neki medijski kritičari preziru – pa čak i mrze – ovu seriju. Časopis The Guardian napao ju je nazivajući je autoritarnom jer slavi jednu kompaniju u privatnome vlasništvu, a ne državne službenike. Portal Medium smatra je ženomrzačkom, jer je samo jedna od šestero psića ženskoga roda i nosi ružičasto. Portal Vulture izjavio je da se radi o najgoroj dječjoj seriji na televiziji.

Kritike su postale toliko brojne da je internetska stranica Babylon Bee čak objavila satirički prilog u kojemu predlažu da televizijska kuća Nickelodeon zamijeni Chasea Karlom, antifašističkim psom koji se bori protiv prosvjednika. Ukratko: budući da promiče normalan pogled na svijet, u skladu s judeokršćanskom etikom, a ne ljevičarsku agendu, mora ga se eliminirati. Na sreću, čini se da tako misle samo ljevičarski intelektualci, a ne stvarni gledatelji, što znači da vam vladini službenici neće početi upadati u kuću i oduzimati igračke Marshalla, psa vatrogasca.

“Psići u ophodnji” odličan je film za svakoga između dvije i 10 godina, a roditeljima neće biti gnjavaža pogledati ga, što ga čini izvrsnim odabirom za odlazak u kino. Nastavlja dobivati visoke ocjene na kino-blagajnama i od roditelja (97 posto pozitivnih ocjena publike na internetskoj stranici Rotten Tomatoes). Dakle, nema straha da će gradonačelnik Humdinger ili Alexandria Ocasio-Cortez (trenutno najistaknutija američka političarka iz Demokratske stranke, op. prev.) uskoro otjerati ove simpatične psiće.

IZVORNO IME: Paw Patrol: The Movie
REDATELJ: Cal Brunker | ŽANR: animirani
ULOGE: Vesna Ravenšćak Lozić, Ana Stunić, Kristina Krepela, Gregor Klarić
TRAJANJE FILMA: 88 min | GODINA: 2021 | DRŽAVA: SAD
POČETAK PRIKAZIVANJA: 19. kolovoza 2021.

SADRŽAJ FILMA: Psići prvi put napuštaju Adventure Bay – uvodeći nas u novi svijet Adventure Cityja. Kad psići saznaju da je Humdinger postao gradonačelnik prometne metropole, kreću u akciju kako bi spasili grad od njegove sebičnosti. Uz nove lokacije, smiješne, nove likove, ludu akciju, ova poznata CG animacija je savršen film za zajedničko uživanje najmlađih, ali i cijele obitelji.

Poželite li sa svojom djecom otići u kino i pogledati ovaj simpatični crtić, pogledajte raspored prikazivanja u kinima na linku: Blitz Cinestar, Cineplexx Zagreb.

Izvor: Catholic World Report | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.