Papin egzorcist, nadolazeći film u kojem hollywoodska zvijezda Russell Crowe portretira pokojnog egzorcista don Gabrielea Amortha, već je naišao na kritike i to od samih istjerivača vragova.

Nedavno objavljeni trailer filma koji će premijeru u Hrvatskoj imati 6. travnja, tri dana prije Uskrsa, egzorcizam prikazuje u klasičnom hollywoodskom horor stilu, tj. senzacionalistički, uz puno fantastičnih i uznemirujućih elemenata, što nije baš impresioniralo članove Međunarodnog udruženja egzorcista.

U službenom priopćenju organizacije, koju je osnovao sam Amorth i koja se vodi kao privatno udruženje vjernika Katoličke Crkve, naveli su kako film “iskrivljuje” i “falsificira” čin egzorcizma.

“Brzi pogled na trailer potvrđuje (ako su dokazi uopće bili potrebni) ne samo da se radi o horor filmu u ‘splatter’ stilu (podžanr koji se fokusira na eksplicitne i krvave prikaze nasilja, op.a.) već i njegovu nepouzdanost u tako osjetljivoj i važnoj stvari.”

“Ostavljajući po strani što se na prvu čini kao posveta drugim filmovima (u kojima svećenik na kraju sam biva opsjednut), primjećujemo da hollywoodski glumac nimalo ne podsjeća, ni izgledom, a posebno ne ponašanjem, ljudskom i svećeničkom profilu don Amortha.”

Iz udruženja su kritizirali i prikaz Katoličke Crkve koju predstavlja “jednako neuvjerljiva papinska figura” te vatikanska kulisa “obojana u tradicionalnom chiaroscuro spektru” koja filmu daje “efekt Da Vincijeva koda, usađujući u publiku uobičajenu sumnju: tko je pravi neprijatelj? Sotona ili crkvena ‘moć’?”.

Što se tiče specijalnih efekata koji su korišteni za prikaze opsjednuća i samog egzorcizma, “sve postaje dodatno iritirajuće upadljivim fizičkim i verbalnim manifestacijama, tipičnima za horor filmove”.

“Prikazati iskustvo don Amorthovih egzorcizama na takve jezive načine ne samo da je protivno povijesnoj stvarnosti, već iskrivljuje i falsificira iskustvo proživljeno tijekom samih egzorcizama stvarno opsjednutih ljudi – prakse koju mi, katolički egzorcisti, vršimo u skladu s pravilima Crkve. Dodatno, uvredljivo je i prema patnjama kojima su podvrgnute žrtve đavlovih djela”, poručili su.

Dodaje se i kako ovakvi prikazi od egzorcizma “čine spektakl, s ciljem da probudi snažne i nezdrave osjećaje”.

“Sumorna scenografija ispunjena je zvučnim efektima koji kod gledatelja bude isključivo tjeskobu, uznemirenost i strah. Cilj je usaditi uvjerenje da su egzorcizmi abnormalni, čudovišni i zastrašujući fenomeni u kojima je jedini protagonist Sotona, s čijim se nasilnim reakcijama moguće suočiti s velikim poteškoćama. To je potpuno suprotno onome što se događa tijekom egzorcizama slavljenima u Katoličkoj Crkvi, u poslušnosti smjernicama koje je dala”, zaključeno je u priopćenju.

Iz Međunarodnog udruženja egzorcista istaknuli su kako će dubinsku analizu dati nakon što Papin egzorcist bude u cijelosti dostupan, a kao alternativu predlažu film Libera Nos. Trijumf nad zlom.

“Ovdje je egzorcizam prikazan onako kako doista izgleda u Katoličkoj Crkvi, skicirajući autentičan lik svećenika-egzorcista. Također prikazuje egzorcizam kao iznimno radostan događaj jer doživljavajući živo prisustvo i djelovanje Krista Gospodina i općinstva svetih, oni koji su mučeni đavlovim zlodjelima postupno pronalaze oslobođenje i mir.”